Превърнали сме онкологичните заболявания в един хроничен проблем. Работим по

...
Превърнали сме онкологичните заболявания в един хроничен проблем. Работим по
Коментари Харесай

Проблемът със стигмата при онкологичните заболявания се дължи на слабата информираност

Превърнали сме онкологичните болести в един продължителен проблем. Работим по въпроса да ги превърнем и в съзнанието на хората. Хората се опасяват от това, което не познават. Те знаят, че могат да живеят даже години със болести като хипертония. Онкологичните болести обаче са към момента извънредно тъмна материя, която хората не познават и поради това доста се опасяват от тях. Не би трябвало обаче това да е по този начин.

Това съобщи пред Дарик радио доктор Вера Мегданова, онколог от университетската болница „ Царица Йоанна - ИСУЛ ”.

Тя добави, че в последните години се е случил взрив в онкологията и през днешния ден човек може дълги години да живее с положително качество. Работи се и по посока на профилактика и ранен скрининг. Това е основен миг, който би трябвало да се ускори изключително в нашата страна. Липсата на профилактични стратегии е огромен проблем в здравната ни система, безапелационен е онкологът.

Искрен Зографски от фондация „ Рестарт ” добави, че казусът със стигмата на онкологичните болести се дължи на слабата осведоменост на общността какво тъкмо съставлява това заболяване и за какво то не е смъртна присъда. Информираността би трябвало да идва първо от персоналните лекари. Но всички знаем, че те са лимитирани от НЗОК с броя посоки, които могат да дават, или самите те не биват задоволително осведомени за нововъведенията в битката с онкологичните болести. Самата Каса и страната би трябвало да поработят върху това нещо, уточни още Зографски и прикани мъжете да не се опасяват също да вървят на профилактични прегледи.

„ Общопрактикуващите лекари са първият фронт на целия този развой и оттова би трябвало да стартира всичко. Пациентите би трябвало да са по-информирани по кое време и какво би трябвало да създадат, а общопрактикуващите лекари да ги насочват в точния момент към подобаващите проучвания, тъй че да се откриват по-рано онкологични болести. По-голямата част от тях, когато са открити рано, са лечими, ” напомни доктор Мегданова.

Тя посочи няколко неща, които човек може човек да направи, с цел да понижи своя риск от пораждане на онкологично заболяване.

„ Физическата интензивност като независим фактор може да усили преживяемостта при онкоболните. Друг фактор е алкохолът. Литър и половина вино или 3 литра и половина бира или 450 мл концентрат на седмица са виновни 23000 случая на разнообразни типове карциноми, ” разяснява още доктор Мегданова.

Чуйте:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР