Преустановяването на тестовете на автономни превозни средства в САЩ и

...
Преустановяването на тестовете на автономни превозни средства в САЩ и
Коментари Харесай

Какви последици може да има инцидентът с автономната кола на Uber?

Преустановяването на тестванията на самостоятелни транспортни средства в Съединени американски щати и Канада от страна на Uber, откакто една от колите на компанията удари и умъртви пешеходец в Темпе, Аризона, още веднъж повдигна значими въпроси за сигурността на самоходните коли, изключително в подтекста на настоящия обзор на закона в Обединеното кралство.

Въпреки че следствието на съдбовния случай продължава, към този момент има някои обстоятелства, които са ясни. Според новините на локалните медии, жертвата Илейн Херцберг потегля да прекосява с велосипед през улицата, отвън пешеходна пътека, в неделя, 18 март, към 10 часа локално време, когато е ударена от Volvo SUV на Uber в самостоятелен режим на придвижване. Самоходният автомобил се е движил със скорост доста под пределната за този сектор.



Операторът на транспортното средство – Рафаела Васкес – е невредима, както и останалите пасажери. В малко изказване в Twitter от Uber оповестиха: " Сърцата и мислите ни са с опечаленото семейство. Ние изцяло сътрудничим на полицията в Темпе и локалните управляващи, до момента в който проверяват този случай. "

Оттогава насам от организацията не са правили никакви изказвания, макар че изпълнителният шеф Дара Хосроушари удостовери за случая и също обърна внимание, че компанията оказва помощ на управляващите в следствието.

Кметът на Темп Марк Мичъл съобщи от своя страна, че градът поддържа тестванията на самостоятелни транспортни средства поради нововъведенията и това, което тази технология може да педложи в доста области, в това число превоз за поданици с увреждания и възрастни хора.

" Тестовете би трябвало да се вършат безвредно. Всички индикации, които сме имали в предишното, демонстрират, че фирмите, които тестват тук, съблюдават Закона за придвижване по пътищата. Полицията ще търси всички отговори по случая, с цел да се подсигурява безопасността”, безапелационен е Мичъл, който поддържа концепцията Uber да прекрати тестванията за известно време.

Говорителят на полицията в Темпе пък разгласи, че предварителното следствие приказва, че вероятността Uber да са отговорни е минимална.

Тази оценка обаче беше оспорена от Дмитрий Багров, ръководещ шеф на консултантската компания DataArt UK, който счита, че аргументите за случая евентуално са идентични с тези при автомобил с водач.

" Има три благоприятни условия - колата не e разпознала препятствието; разпознала го е, само че не като заплаха; системите са се провалили при реакцията ", споделя Багров и прибавя: “Системите, които откриват обекти, биха могли да се провалят, само че това е извънредно малко евентуално, защото съществена цел на всички логаритми на колите без лидер е да се открият в точния момент движещи се трудности. По мое мнение, детайлът, който е трябвало да сработи, с цел да спре колата, не го е направил. Всички улики сега сочат към неуспех в централния “мозък” на колата. "

Предишни произшествия

Това не е първият случай с присъединяване на самостоятелно транспортно средство на Uber. И в предишното компанията е серпантина проби поради сходни произшествия, макар че те са били вследствие на външни фактори, като да вземем за пример неточности, позволени от водачи на коли наоколо.

Инцидентът в Темпе също по този начин не е първият, който има съдбовен излаз, само че е първият, включващ пешеходец.

През 2016 година Джошуа Браун от Флорида, софтуерен бизнесмен и запалянко, умира зад кормилото на своя Telsa S, когато автомобилът е в режим на автопилот. Според известията Браун не е обърнал внимание на пътя и не е съумял да забележи камион, който го изпреварва. Системите на автомобила също са се провалили в задачата да разпознаят бялото ремарке на фона на яркото слънце. Затова и автомобилът удря ремаркето, а Браун умира на място.

През септември 2017 година Националният съвет за сигурност на превоза на Съединени американски щати (NTSB) заключи, че, макар че Браун е пренебрегнал шест звукови предизвестия, че би трябвало да хване кормилото, компанията на Елон Мъск носи отговорност за гибелта му. Впоследствие от Tesla актуализираха системата си за инспекция и вкараха органичения за шофиране на автопилот.

Законодателни последствия

Анализаторът на TechMarketView Джорджина О’Туул написа, че случаят в Темпе ще има " обилни последствия " за развиването на технологията за самостоятелни транспортни средства в международен мащаб.

Въпросите за това кой е виновен при положение на случай към този момент оформят огромна част от дебата и ще продължат да го вършат, а множеството държавни управления без подозрение ще се стремят да разрешат този проблем.

" Разбира се, другият доста значим въпрос е дали сходни произшествия ще понижат доверието на потребителите в тази технология ", обръща внимание тя.

Правен обзор

По-рано този месец английската Комисия по правни въпроси се зае да вкара пакет от законодателни актове, които да дефинират правната рамка за сигурност на колите без водачи, само че това законодателство едва ли ще е реалност преди 2021 година, а пътищата в страната към този момент се употребяват за провеждането на проби.

От английското държавно управление обявиха, че правният обзор, който е част от Индустриалната тактика на страната, ще бъде от решаващо значение за това по какъв начин би трябвало да се развият законите, открити при обичайното шофиране, с цел да са използвани при самостоятелните транспортни средства.

" С невиждания ритъм на развиване на технологиите за ръководство е значимо нашите закони и подзаконови нормативни актове да са използвани и целесъобразни, както и до в този момент ", разяснява министърът на пътищата Джеси Норман и прибавя, че планът на Комисията по правни въпроси ще прегледа комплицираните области от правото, с цел да се създаде регулаторна рамка, която да е подготвена да управлява самоуправляващите се коли.

Сред обсъжданите въпроси се чака да попаднат кой е виновното лице, по какъв начин да се разпределят гражданската и наказателната отговорност, когато има общ надзор, какво е мястото на самостоятелните транспортни средства в подтекста на публичния превоз и шерването на коли, каква е опцията за нови незаконни практики с въвеждането на самоуправляващите се коли, какво ще е тяхното влияние върху другите участници в придвижването - велосипедисти и пешеходци, и по какъв начин те могат да бъдат предпазени.

" Регулацията, стандартите за сигурност и моделите за обезпечаване на транспортните средства имат основна роля, за подсигуряването на опция за нововъведения, като в същото време дават на обществото убеденост, че тези нови артикули и услуги ще бъдат въведени в необятна приложимост по безвреден метод ", сподели Роб Уолис, основен изпълнителен шеф на Лабораторията за проучване на превоза (TRL), която управлява огромна част от работата по самостоятелни транспортни средства в Обединеното кралство.

По думите му планът GATEway, управителен от TRL, дава жизненоважни научни знания, които могат да оказват помощ за образуването на бъдещи регулаторни стандарти и покачат разбирането за публичните настройки по отношение на тези нови решения за подвижност.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР