Преустановява се практиката по ревалидиране на обявени за невалидни български

...
Преустановява се практиката по ревалидиране на обявени за невалидни български
Коментари Харесай

Край на практиката по ревалидиране на лични документи

Преустановява се практиката по ревалидиране на оповестени за невалидни български персонални документи, които преди този момент са били декларирани като изгубени или откраднати. Прецизират се и основанията за оповестяване за невалидни на персонални карти и паспорти на българските жители, записаха депутатите при приемане на първо четене промени в Закона за персоналните документи, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
По този метод ще се реализира сходство на информацията за документите, налична в осведомителната система на Министерство на вътрешните работи, на Интерпол и на Шенгенската осведомителна система, се показва в претекстовете към законопроекта.

Друга цел е да се планува:

- опция за оповестяване за невалидни на документи за идентичност - персонална карта, паспорт и заместващ го документ, когато предходния документ от същия тип не е върнат от лицето, а новия документ за идентичност се получава посредством упълномощено лице (при подаване на заявление за издаване на български персонален документ в дипломатическите или консулските служби отвън страната);

- когато по длъжностен път е получена информация за употребявани подправени персонални документи (фалшива самоличност);

- както и по категорично искане на лицето, когато то има подозрение, че с данните му е злоупотребено (чужда самоличност).

Красимир Ципов от ГЕРБ разяснява, че не са малко случаи, когато загубен документ се афишира за откраднат. Според него измененията ще дадат опция в осведомителната система правилно да се отразяват всички случаи на унищожени, изгубени или откраднати документи и ще се предотвратят такива проблеми, в които едно лице в един миг да разполага с два документа за идентичност.

След два часа работа народните представители завършиха днешния работен ден заради липса на кворум. Това стана след поименна инспекция. До нея се стигна, откакто депутатите взеха решение да обсъдят през днешния ден измененията в бюджетите на НЗОК и на ДОО за 2020 година, които бяха планувани за на следващия ден, а от Движение за права и свободи желаеха поименна инспекция преди гласоподаване на предлагането им за директно предаване на дебатите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР