Преустановена е продажбата на единствените две лекарства на българския пазар,

...
Преустановена е продажбата на единствените две лекарства на българския пазар,
Коментари Харесай

Спряха продажбата на важни лекарства за щитовидната жлеза

Преустановена е продажбата на единствените две медикаменти на българския пазар, съдържащи дейното вещество Тиамазол (Thiamazole), които служат за лекуване на свръхактивност на щитовидната жлеза, удостоверяват от Министерството на здравеопазването.

За казуса с изчезналите в аптечната мрежа лекарства Metizol (INN Thiamazole) и Thyrozol алармираха читатели на Българска телеграфна агенция. Председателят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов удостовери за казуса.

Thyrozol е липсващ и то от скоро. Проблемът е в това, че и неговият сурогат - Metizol го няма и то по-отдавна. Те са взаимнозаменяеми, само че и двете ги няма и това слага пациентите в сложна обстановка, разяснява Костов за Българска телеграфна агенция.

„ Продажбата на Metizol е прекратена от 22 август до 27 септември заради индустриални аргументи. Впоследствие притежателят на разрешението за приложимост „ Майлан " ЕООД е уведомил Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) за удължение на периода за прекратяване на продажбите до 17 октомври ", оповестиха от здравното министерство. Продажбата на Thyrozol също е краткотрайно прекратена - от 23 септември до 20 октомври.

„ На българския пазар не се популяризират други позволени за приложимост лекарствени артикули, съдържащи дейното вещество Thiamazole, заради което предлагаме пациентите да се извърнат към лекуващия доктор за промяна на назначената им терапия ", предложиха от министерството.

От Българското сдружение по ендокринология обявиха, че са осведомени с казуса. От там прибавиха, че на българския пазар няма друго лекарство с интензивно вещество Thiamazole за лекуване на свръхактивност на щитовидната жлеза. Това значи, че пациентите няма с какво да се лекуват, което може да докара до утежняване на положението им. Някои ендокринолози са посъветвали пациентите си да търсят лекарства в прилежащите страни - Румъния, Гърция, Турция и Сърбия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР