Преумора, депресивни мисли и стремглаво усилваща се апатия: ако това

...
Преумора, депресивни мисли и стремглаво усилваща се апатия: ако това
Коментари Харесай

Имаш ли бърнаут? Признаците, за които дори не подозираш

Преумора, депресивни мисли и стремително усилваща се незаинтересованост: в случай че това са чувства, които постоянно участват в всекидневието ти, то има възможност да страдаш от бърнаут – или „ прегаряне “, какъвто е британският превод на термина. Психичното положение се трансформира в хитова тематика в последно време и за това (за съжаление) си има добра причина: изследване на Световната здравна организация сочи, че 50% от хората в Европа се усещат умствено прегорели.

Как обаче можеш да разпознаеш дали и ти си един от тях? И какво можеш да направиш по въпроса? Ето няколко от признаците, че е време да приоритизираш менталното си здраве:

Виж още: ТЕСТ: Само същински почитател на " Сам у дома " ще отговори на 46% от тези сложни въпроси 

Само още пет минути 

Повечето от нас не скачат с неспокойствие, когато алармата иззвъни заран. Ако обаче ставането от леглото е същинско изтезание всеки ден (и поражда депресивни мисли), то това може да е знак за хронична изтощеност. Тук евентуалните аргументи са две: първата, несъмнено, е физическата липса на отмора (т.е. незадоволителното сън). Втората е психическата изнемощялост – или възприятието, че мозъкът ни е бил под напън за прекомерно дълго и/ или че по този начин и не реализираме задачите си.

Забравяш неща… съмнително постоянно

Мозъците ни – както всяка друга част от тялото, си имат своите предели. Това значи, че в случай че непрекъснато ги претрупваме, те не съумяват да съвместят всичката информация, която получават. Резултатът? Изведнъж започваш да забравяш неща съмнително постоянно – имейла, който беше обещал/-а да пратиш на сътрудник, включената преса за коса в банята, паролата ти за онлайн банкиране… А на всичкото от горната страна, тези гафове нерядко задействат резултата „ домино “, предизвиквайки спомагателен стрес – което на собствен ред ни прави даже по-склонни към бърнаут.

Не ти пука за нищо

Един от главните признаци на бърнаут е чувството, че не ни пука за неща, които преди са ни интересували мощно – били те специалността, заниманията или даже връзките с околните ни. Ако хронично се усещаме преуморени, постоянно просто не ни остава умствен потенциал да се вълнуваме за резултата от дейностите си. Нещо повече – колкото по-тежък е бърнаутът, толкоз по-вероятно е даже да се озлобим към дилемите (или хората), които като че ли „ дърпат “ от така и така изчерпания ни енергиен ресурс… Споко, това не те прави кофти човек, просто значи, че би трябвало да обърнеш внимание на менталното си здраве!

Виж още: Феновете на Тейлър Суифт в нервност, не могат да се доберат до билети за турнето ѝ 

ОК, а в този момент какво?

Дискусиите на тематика психологично здраве към момента са относително нова идея за доста хора в България – само че за благополучие, нещата бързо се усъвършенстват. Ако подозираш, че страдаш от бърнаут, е целесъобразно да се обърнеш към профилиран психолог или психотерапевт. Освен това е добре да потърсиш поддръжка на работното си (или учебно) място: това значи отдел Човешки запаси за чиновниците на множеството огромни компании и училищния/ академични психолог за всички възпитаници и студенти. Разбира се, не на последно място стоят околните и приятелите ни, които могат (и по всяка възможност биха се радвали) да ни оказват помощ. 

Разговорите на тематика проблеми с менталното здраве (като бърнаут) могат да наподобява плашещи или неловки на пръв взор, само че си костват – въпреки всичко, първата стъпка към решаването на всеки проблем е да признаем, че го има.

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР