Прецизира се определението за закрити места, в които важи забраната

...
Прецизира се определението за закрити места, в които важи забраната
Коментари Харесай

Разширяват понятието закрити помещения за пушене

Прецизира се определението за закрити места, в които важи възбраната за пушене. Така ще се затегне контролът върху използването на електронни цигари и в пристройките с найлони. Това плануват промени в Закона за здравето. В рамките на месец предлаганите промени би трябвало да преминат публично разискване.

Позволено - неразрешено - електронните цигари, в това число нагреваемите - също ще попадат под контрола на закона.
Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: И с тях, въпреки и в по-малка степен, се гълтам нездравословни субстанции. Навсякъде, където имаме забрани за тютюнопушене, то би трябвало да важи с всички свързани с тютюна произведения.
Собствениците на заведения хитруват, споделят от Министерството на здравеопазването. Тълкуват си посвоему що е това закрито публично място. И по този начин се пуши под дърво и камък. Затова ще се уточни дефиницията.

За закрито публично място ще се смята всяко, което има покрив и е обградено минимум от три страни.

Няма значение има ли прозорци или други отвори, няма значение материала на стените и покрива и дали структурата е непрекъсната или краткотрайна - възбраната важи.

Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Местата могат да бъдат употребявани за тютюнопушене, само че единствено където няма сервиране, където няма обикновено обслужване.Михаил Йончев: Аз съм доста сдържан пушач да ви кажа. В тези затворени пространства влизат единствено хора, които пушат. Хората, които не пушат влизат на други места. И не виждам смисъл за тази рестрикция и тази възбрана. Станислав Георгиев: От моя позиция като непушач сигурно ме устройва, само че сигурно ще има много несъгласия за това нещо, тъй като бих споделил, че в България извънредно доста се пуши.
Забраната ще важи с цялостна мощ и за наргилетата. Причината:

Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Дори когато няма никакъв тютюн в сместа, която е готова, фактът, че става въпрос за горене и то за ненапълно изгаряне на въглените откриват проучванията, че индивидът отново гълтам и то значително количество нездравословни субстанции.
Общественото разискване на измененията в закона ще продължи до 5 септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР