Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства

...
Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства
Коментари Харесай

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства

Преценката за съществуването на учредения за формиране на досъдебни производства е само и единствено в компетентността на прокурор. Това оповестиха от Следствената работа откакто стана ясно, че служебният министър (на снимката).

Днес, 27.07.2021 година, в Националната следствена работа е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи господин Бойко Рашков, съдържаща изказвания за осъществени от основния прокурор на Република България действия, съставомерни по член 145а от Наказателен кодекс, по член 285 от Наказателен кодекс, по член 287а, т. 2 от Наказателен кодекс и по член 360 от Наказателен кодекс. Посочените сформира са от компетентността на Специализираната прокуратура, предвид на което информацията е изпратена по подготвеност на Специализираната прокуратура, оповестиха в известие до медиите от службата и прецизираха, че Националната следствена работа няма пълномощия да образува досъдебни производства.

По-рано през днешния ден Бойко Рашков удостовери, че е изпратил този материал на зам. основния прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов. Ако зам. основният прокурор откаже да образува досъдебно произвеждане против своя шеф, Рашков съобщи, че ще апелира пред настоящия основен прокурор.

" Днес изпратих част от материалите, които министъра на правораздаването внесе във Висш съдебен съвет и който материал беше отказано да бъде прегледан всъщност от Висш съдебен съвет. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно издание в общественото пространство на материали, добити посредством използването посредством СРС-та, както и други материали, които са открити при следствието при избрани случаи. Според мен има съображение с този въпрос да се занимае следствената работа ", сподели министърът.

Като следващата политическа офанзива на изпълнителната власт против прокуратурата на Република България - по този начин представителят на основния прокурор Сийка Милева разяснява сигнала на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с изказвания за осъществени противоправни действия от основния прокурор

Сигналът е адресиран до шефа на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Авторът на сигнала би следвало да знае, че следствието на магистрати според процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В съответния случай Национална следствена служба няма пълномощия да образува досъдебно произвеждане, удостовери Милева.

Поради това, постъпилият през днешния ден сигнал, е изпратен на единствения способен в тази ситуация орган - Специализираната прокуратура.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР