Прецедент е, че европредседателството поема страна, която се намира под

...
Прецедент е, че европредседателството поема страна, която се намира под
Коментари Харесай

Д-р Йохана Даймел: Прецедент е държава под мониторинг на ЕК да председателства ЕС

Прецедент е, че европредседателството поема страна, която се намира под наблюдението на Европейски Съюз по силата на така наречен Механизъм за съдействие и инспекция. Това споделя в изявление за Дойче Веле политологът доктор Йохана Даймел, която е заместник-председател на немското Дружество за Югоизточна Европа. Тя отбелязва, че последният отчет на Еврокомисията за напредъка на България "бе пояснен като един от най-положителните, само че персонално за мен е извънредно притеснително, че 10 години след присъединението на страната към Европейски Съюз във въпросния отчет се приказва за похищения против независимостта на правораздаването, за подкопаване на независимостта на съдиите, приказва се даже за противоконституционни закони ".

"В това отношение България няма по какъв начин да бъде образец за подражателство. При състояние, че страната, която ръководи Европейски Съюз, има да се бори с такива съществени дефицити, по какъв начин тогава страните от Западните Балкани да бъдат стимулирани за промени в правораздаването и за решителна битка против корупцията и проведената престъпност ", споделя тя. По думите й страната ни не е образец за демократична, правова страна и във връзка с "медийната независимост, за която знаем, че непрекъснато се утежнява ". Даймел отбелязва обаче, че в това време не трябва да забравяме, че и други страни, като Полша и Унгария да вземем за пример, също слагат под въпрос ценностната система на Европейски Съюз.

"Това на собствен ред изправя Брюксел пред нуждата да търси способи за противопоставяне, посредством съответни наказания да вземем за пример. Иначе има сериозна опасност за европейския план ", счита тя.

"Дали на фона на всичко това България може да бъде обсъждана като страна, която по време на европредседателството си ще е в положение да разпознае същински значимите въпроси и да ги сложи на дневен ред ", пита политологът и заключава: "Леко се колебая ". На въпрос за наличието на националистите във властта Даймел отбелязва, че България би трябвало да е щастлива, че принадлежи към страните, в които проевропейски настроените хора са доста повече от евроскептиците.

"Да, за жалост през последните години национализмът си проби път на всички места - и то освен в политическия спор, само че и в парламентите. Така че България не прави изключение. Вижте да вземем за пример Австрия, където десните популисти също ще влязат в ръководството. С такива сътрудници ще бъде доста мъчно да се реализира консенсус по бежанския въпрос ", установи тя.

"България беше и продължава да е изложена на бежански напън и по тази причина на европейско ниво би трябвало да откри освен нужните политически принадлежности, само че и политически консенсус (за решение на рецесията с бежанците - бел.ред.). Но предвид на националистите в българското ръководство и в държавните управления на други страни от Европейски Съюз тази задача наподобява нерешима ", твърди още тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР