Претовареният интернет трябва да преоткрие своите силни страни и да

...
Претовареният интернет трябва да преоткрие своите силни страни и да
Коментари Харесай

Мрежата навърши 30 години и трябва да излезе от своята младост

Претовареният интернет би трябвало да преоткрие своите мощни страни и да узрее, съобщи основателят на "Уърлд уайд нет " Тим Бърнърс-Лий по случай 30-годишнината от началото на световния план, съобщи Ройтерс.

При създаването на концепцията преди три десетилетия тя била избрана като "неясна, само че вълнуваща ".

Пред кореспонденти в научно-изследователския център по физика в Европейският център за нуклеарни проучвания (ЦЕРН) край Женева, където е изобретена "Паяжината ", Бърнърс-Лий сподели, че в последно време потребителите не я намират за "толкова хубава ".

"Хората се ужасиха от нея след Тръмп и Брекзит, като осъзнаха, че мрежата, която те мислеха за прелестна, не всеки път служи на човечеството по доста добър метод ", сподели той.

"Не съумяваме да се оттърсим от едно нарушаване на поверителността, а се натъкваме на идващото, " означи Бърнърс-Лий във връзка на терзанията дали обществените мрежи оказват помощ на демокрацията.

Хората одобряват неутралността на интернет като даденост, а в този момент схващат, че това не всеки път е по този начин. Има и заплаха от фрагментираност в интернет на няколко регулаторни блока - Съединените щати, Европейския съюз, Китай и другаде, което ще бъде в "масов ущърб ".

В отворено писмо по случай годишнината, Бърнърс-Лий споделя, че доста хора се усещат несигурни дали мрежата е основана с положителни планове, само че е безпричинно да се одобри, че това не може да се промени през идващите 30 години.

"Ако в този момент се откажем да градим по-добър уеб, това ще значи, че не мрежата ни е изменила, а ние сме й изменили. Това е нашето пътешестване от цифрова младост към по-зряло и отговорно бъдеще ".

Създателят на "Уърлд уайд уеб " обаче е оптимист във връзка с мощната увереност на държавните управления да противодействат на разпокъсването на интернет, както и на манипулирането посредством обществените мрежи.

Освен мотив за терзание, кръглата годишнина е и мотив за празнуване, сподели Бърнърс-Лий и описа по какъв начин неговият шеф в ЦЕРН Майк Сендъл му подрежда да създаде компютърен модел, с който да може да тества интероперативността на разнообразни компютри. Директорът драсва с молив върху плана думите "неясно, само че вълнуващо ".

"Хубаво, че планът в последна сметка не се оказа неразбираем, само че трогателен, " сподели още Бърнърс-Лий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР