Претърпях операция за смяна на тазобедрена става с изкуствена. Издаден

...
Претърпях операция за смяна на тазобедрена става с изкуствена. Издаден
Коментари Харесай

Какви документи са ми нужни за издаване на болничен лист от ЛКК?


Претърпях интервенция за промяна на тазобедрена става с изкуствена. Издаден ми е болничен до 20 януари, по-късно би трябвало да се явя и на ЛКК за удължаването му. Ще получа ли удължението от 21 януари, т.е., да няма спиране? Какво би трябвало да взема от персоналната лекарка: Направление за обзор за издаване на болнични от ЛКК или Талон за здравна експертиза бл.МЗ-НЗОК №4? Никога не съм употребила такива болнични и апелирам за информация.

Елена Кръстева, гр. Русе

В случаите, в които след болничното лекуване обезпечения се нуждае и от домашно лекуване, при изписването му от лечебното заведение се издава един болничен лист от ЛКК, в който се включват дните за болничното лекуване, в това число денят на изписването, както и не повече от 30 календарни дни за домашно лекуване.

Болничният лист се издава в деня на изписването от лечебното заведение за болнична помощ и се отразява в историята на болестта и в епикризата, като се обосновава нуждата от отпуск за домашно лекуване.

Личният доктор насочва пациента към ЛКК в извънболничната помощ за продължение на болничния лист, публикуван от лечебното заведение за болнична помощ.

По преценка на персоналния доктор или експерт от извънболничната здравна помощ, за потребностите на здравната експертиза на работоспособността същият издава на здравноосигурения:

„ Талон за здравна експертиза “ (бл. МЗ-НЗОК №6) – при нужда от прегледи и съвещания със подобаващ експерт или към ЛКК, когато нормативната уредба планува здравната експертиза да се прави от ЛКК;

„ Направление за медико-диагностична активност “ (бл. МЗ-НЗОК №4) – при нужда от профилирани и високоспециализирани медико-диагностични изследвания;

„ Медицинско направление за високоспециализирани действия “ (бл. МЗ-НЗОК №3А) – при нужда от ВСМД; издава се от експерт от извънболничната здравна помощ;

Общопрактикуващият доктор издава „ Медицинско направление за високоспециализирани действия “ (бл. МЗ-НЗОК №3А) единствено за ВСМД, включени в диспансерното наблюдаване на здравноосигурените, и за ВСМД от пакет „ Анестезиология и интензивно лекуване “; при трайно понижена продуктивност, която не е предшествана от краткотрайна нетрудоспособност или понижена опция за обществена акомодация, общопрактикуващият доктор насочва болния към ТЕЛК с здравно направление за ТЕЛК, според Правилника.

Според Наредбата за здравната експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи, признати с Постановление на Министерския съвет, способени да откриват краткотрайната нетрудоспособност са избрани медицински органи. Експертизата на краткотрайната нетрудоспособност се прави от лекуващия доктор, от медиците в консултативните комисии (ЛКК), от териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

 Милена ВАСИЛЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР