Престрелки избухнаха в столицата на мексиканския щат Синалоа, след като

...
Престрелки избухнаха в столицата на мексиканския щат Синалоа, след като
Коментари Харесай

„Градът гори, пътищата са блокирани“: Заловиха сина на Ел Чапо

Престрелки избухнаха в столицата на мексиканския щат Синалоа, откакто силите за сигурност заловиха един от синовете на Хоакин " Ел Чапо " Гусман, който е търсен от Съединени американски щати по обвинявания в трафик на опиати, съощи Sky News.

Министърът на защитата Луис Кресенсио Сандовал сподели, че чиновници на армията и Националната армия са заловили 32-годишния Овидио Гусман при интервенция преди разсъмване в Кулиакан.

Преди три години опитът за задържане на Овидио приключи с неуспех за държавното управление, когато президентът Андрю Мануел Лопес Обрадор подреди на военните да го пуснат, откакто въоръжени мъже обстреляха града с мощни оръжия.

Този път локални и държавни чиновници в Синалоа предизвестиха жителите да останат в домовете си, стопираха дейностите на локалното държавно управление и затвориха учебните заведения, до момента в който мексиканската войска затвори летището на Кулиакан измежду пукотевица.

Мексиканската самолетна компания Aeromexico заяви, че един от нейните самолети е бил обстрелян преди постоянен полет до Мексико Сити, само че никой не е потърпевш.

Видеозаписи на пасажери, оповестени онлайн, демонстрират хора, свити на пода на самолета, до момента в който на назад във времето се чува пукотевица.

„ Докато бях в самолета, подготвен за политане, видях самолети от армията да кацат и по-късно пет секунди преди излитането чух изстрели, всички залегнахме на пода ипилотът върна самолета на терминала.Тогава разбрах, че самолетът е бил обстрелян. Страхуваме се да напуснем летището, тъй като градът е в пламъци и доста пътища са блокирани, тъй че планираме да спим тук ", описа Дейвид Телез, чиято щерка може да бъде чута да плаче във видеото, което е снимал.

Телез показа също, че когато са се записали със фамилията си, личният състав на летището им еказал да се скриятв тоалетната, само че по-късно са им дали зелена светлина да се качат на борда.

Други клипове демонстрират тежки борби в града, до момента в който небето е осветено от пукотевица от хеликоптер.

Залавянето на Овидио идва преди господин Лопес Обрадор, който ще бъде хазаин на среща на върха на северноамериканските водачи в Мексико Сити идната седмица, на която се чака президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да желае да разиска трафика на опиати.

„ Това е забележителен удар за картела Синалоа и огромна победа за върховенството на закона “, сподели Майк Виджил, някогашен началник на интернационалните интервенции на DEA.

„ Това обаче няма да попречи на потока от опиати в Съединени американски щати. Да се ​​надяваме, че Мексико ще го екстрадира в Съединени американски щати. “

Шест месеца наблюдаване на територията на картела

Залавянето на Овидио е резултат от шест месеца разузнаване и наблюдаване на територията на картела, сподели Сандовал.

Войските на Националната армия видяха джипове, някои със самоделна ризница, и неотложно се координираха с армията, до момента в който откриха периметър към подозрителните транспортни средства и принудиха пасажерите да излязат, с цел да ги претърсят.

След това силите за сигурност попаднаха под обстрел, само че съумяха да овладеят обстановката и да разпознават Овидио измежду присъстващите и притежаващи огнестрелни оръжия, показа Сандовал.

Членовете на картела сложиха 19 пътни блокади, покриващи всички точки за достъп до град Кулиакан, в това число летището на Кулиакан и отвън локалната армейска база.

Лидер на фракцията на " Малките Чапо "

Сандовал съобщи, че Овидио е бил водач на секта на Синалоа, която той назовава " los menores " или " младшите ", които също са известни като " los Chapitos " или " дребните Чапо ".

Другите „ дребни Чапо “ са двама от неговите братя, Иван Архивалдо Гусман и Хесус Алфредо Гусман, за които се счита, че са управлявали картелни интервенции с Исмаел „ Ел Майо “ Замбада.

Инсперектор Вигил осведоми, че " Малките Чапо " поемат по-голям надзор над картела, защото Замбадае в неприятно здраве и е изолиран в планините.

„ Чапито знаят, че в случай че Ел Майо почине, картелът ще се разпадне, в случай че нямат надзор. Ще бъде доста значимо Съединени американски щати да изискат бързо екстрадицията на Овидио и Мексико да го направи “, безапелационен етой.

Съединени американски щати предложиха премия от 5 милиона $

Федерално обвиняване от 2018 година във Вашингтон упрекна Овидио в скрит план за разпространяване на кокаин, метамфетамин и канабис в Съединени американски щати.

Съединени американски щати предложиха премия от 5 милиона $ за информация, водеща до ареста или осъждането на Овидио, който се трансформира в основна фигура в картела след ареста на татко си.

Не е ясно дали Овидио ще бъде екстрадиран в Съединени американски щати като татко си, който излежава доживотна присъда в пандиза Supermax в Колорадо.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР