Престрелка между севернокорейски и южнокорейски сили в демилитаризираната зона, която

...
Престрелка между севернокорейски и южнокорейски сили в демилитаризираната зона, която
Коментари Харесай

ООН: Престрелката между КНДР и Република Корея е в нарушение на примирието

Престрелка сред севернокорейски и южнокорейски сили в демилитаризираната зона, която разделя полуострова, е в нарушаване на съглашението за помирение, разгласи Командването на Организация на обединените нации, осведоми Агенция Франс Прес.

Двете страни механически още са във война от прекратяването на боевете по време на Корейската война с помирение през 1953 година, което към момента не е сменено с кротичък контракт.

Севернокорейски бойци откриха огън по граничен пост на Република Корея на 3 май, принуждавайки южнокорейски бойци да отвърнат. Престрелката продължи няколко минути.

Командването на Организация на обединените нации, което следи дали се съблюдава режимът на тишина, стартира следствие на случая и заключи, че и двете страни са нарушили примирието. Проверката е открила, че армията на КНДР е произвела четири изстрела с оръжие с диаметър 14,5 мм, а Република Корея е дала отговор два пъти.

Но следствието не е съумяло да откри дали стрелбата от страна на КНДР е " умишлена или по простъпка ".

Севернокорейските военни не са дали отговор на публична покана на Командването на Организация на обединените нации да вземат участие в следствието, до момента в който армията на Република Корея е сътрудничила изцяло.

Военното министерство на Южна Корея изрази страдание за откритията на Организация на обединените нации и акцентира, че бойците са следвали напътствията.

За последно двете страни участваха в престрелка на границата през 2014 година Севернокорейски бойци също раниха беглец през 2017 година, само че Република Корея не отвърна тогава. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР