Престижът на щатския долар и еврото е силно разклатен от

...
Престижът на щатския долар и еврото е силно разклатен от
Коментари Харесай

"Игрите със санкции" отслабват долара и еврото: Кремъл

Престижът на щатския $ и еврото е " мощно разтърсен " от антируските наказания, които в този момент карат все повече страни да преминат към национални валути при разплащанията с задгранични сътрудници , счита Дмитрий Песков, прессекретар на съветския президент Владимир Путин.

" Действително, на фона на тези бандитски игри със наказания, престижът на $ и еврото беше разтърсен, и най-много ролята на $ като съществена аварийна валута ", съобщи Песков в изявление за телевизионния канал " Беларус-24 ".

Представителят на Кремъл обърна внимание на обстоятелството, че от ден на ден страни се обръщат към националните валути при взаимните си разплащания.

 

" Този развой в този момент е в начален етап, само че към този момент не е допустимо да бъде спрян ", акцентира служителят и прибавя, че цялата Бретън-Уудска система, " която разреши на Америка да бъде на върха на икономическата пирамида в света в продължение на доста десетилетия... в този момент стартира да ерозира ".

Бретън-Уудската система сътвори групов интернационален валутен режим, изискващ обвързване на валутата с щатския $, който на собствен ред беше привързан с цената на златото. Това на процедура трансформира щатския $ в главната аварийна валута в света. Но в този момент, съгласно Песков, тази система " ще бъде изцяло отмита ", защото страните " трансферират връзките си към национални валути и тази процедура ще се разшири ".

Според Песков светът единствено ще завоюва от обстоятелството, че този механизъм се трансформира.

" Тук има доста благоприятни условия и всичко това е първообраз на бъдещата икономическа система, чието образуване следим сега ", означи той.

 

Въпреки че разплащанията в национални валути съществуваха и преди, те не бяха необятно публикувани. Миналия месец обаче редица западни страни, в това число множеството от Европейски Съюз и Съединени американски щати, постановиха наказания на Русия в отговор на военната ѝ атака в Украйна, почнала през февруари.

 

Като част от пакета наказания огромна част от задграничните активи на Русия бяха замразени, а страната беше отрязана и от системата за междубанкови известия SWIFT, което заплаши опцията на Русия да прави разплащания с задгранични сътрудници в евро и долари. В отговор на това предходната седмица Москва разгласи, че трансформира механизмите за заплащане на износа за " недружелюбните " страни, които постановиха наказания на Русия, като се стартира от природния газ.

 

Сега купувачите би трябвало да открият сметки в съветски банки, с цел да могат заплащанията към съветските снабдители на газ да се правят в съветската валута - рублата. Освен това Русия води диалози с редица свои задгранични сътрудници, в това число Индия и Турция, като предлага да се основат механизми за разплащане в съответните им национални валути, с цел да се избегнат доларът и еврото, чиято надеждност към този момент е застрашена, съгласно Кремъл.

 

Песков съобщи, че тези стъпки са единствено началото на по-широка смяна. Макар че към този момент Русия трансформира единствено процедурата за заплащане на износа на природен газ и то единствено с страни, които се считат за " недружелюбни ", тази стъпка сама по себе си основава казус и може да бъде възпроизведена в други браншове и с други сътрудници.

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР