Престъпността в България има определена специализация по райони. Това обясни

...
Престъпността в България има определена специализация по райони. Това обясни
Коментари Харесай

Топпрокурор: Престъпността у нас има специализация по райони – морето е известно с рекета и наркотиците

Престъпността в България има избрана специализация по региони. Това изясни на изключителна конференция в София шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Медийното събитие бе във връзка акции на прокуратурата и Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ към Министерство на вътрешните работи, написа Флагман.бг.

Единият проблем е от Пловдив, където по думите на Иван Гешев имали неповторим случай – за първи път бил арестуван завод с всичко належащо за произвеждане на монети. Заловени са 34 000 монети от по 2 паунда.
Фалшификатите били с извънредно високо качество – това направило огромно усещане на специалистите от монетния двор във Англия.

Иван Гешев по-късно разяснява: „ В незаконния свят има избрана специализация в България. Пловдив е прочут с фалшификаторите си, Силистра – със скиминга, морето – с рекета и с  опиатите, границата – с коруцпия и контрабанда, а София – с всичко. Така че това условно разделяне, което ви начертах по този начин почти, стъпвайки на опита си, който имам от над 20 години, се удостоверява от следващия случай, който, както споделих, е неповторим за Пловдив. “

Вторият случай, който бе коментиран на конференцията, е за проведена незаконна група, занимавала се с произвеждане и разпространяване на опиати на територията на Сливница и София. В групата са открити над 30 кг амфетамини, автомат, хиляди патрони за автомат, лаборатория за марихуана и така нататък

Приоритет на Специализираната прокуратура тази година ще са досъдебните производства и взаимните интервенции с други служби във връзка с корупционните и данъчните закононарушения, увери прокурор Иван Гешев.

По думите му – лека-полека тръгвали в вярната посока във връзка с коруцпията по високите етажи.

След сериозни въпроси на публицисти по отношение на неуспехите на прокуратурата Иван Гешев се раздразни: „ Твърдя, че който и да е европейски прокурор, който и да е – запишете го това деликатно, в случай че работи в правната среда, която съществува в България, това е законова рамка (закони), плюс правосъдна праткика, плюс правосъдна система, ще създаде артикул, който е по-лош от този, който вие описвате. Ще повторя – по-лош от този, който описвате. Ако тук работят европейски прокурори по метода, по който са привикнали в Европа, няма да има 96% наказани, а ще има 30% наказани. “

Според Гешев връщането на обвинителен акт от съда на прокурора не е нещо значително. Важно било дали делото в последна сметка ще влезе в съда и по какъв начин ще завърши.

На запитване дали законите им пречат, Иван Гешев отговори: „ Не, не настоявам, че законите ми пречат да работя “.

След това обаче той разяснява, че общувал през два-три дни с европейски прокурори: „ И им изяснявам каква е законодателната рамка и те са потресени. Аз ви споделям, че няма човек – европейски прокурор, който да бори корупцията на наше място и който да създаде по-добър резултат от този, който е налице. Аз ви го подсигурявам това нещо. А тука би трябвало да си адресирате въпроса – за какво някой не трансформира законовата рамка, дали на някой не му е комфортно 30 години тази законова рамка да не се трансформира. “

Гешев попита за какво никой не взема решение материалните въпроси на съда, както правел основният прокурор Сотир Цацаров във връзка с спецпрокуратурата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР