Престъпността остава в челните редици на президентските избори в Еквадор,

...
Престъпността остава в челните редици на президентските избори в Еквадор,
Коментари Харесай

Еквадор гласува с престъпност и икономика в горната част на бюлетината

Престъпността остава в челните редици на президентските избори в Еквадор, защото гласоподавателите избират сред някогашните депутати Луиза Гонсалес или Даниел Нобоа в неделя.

Балотажът идва месеци след нашумялото ликвидиране на различен претендент за президент, Фернандо Вилависенсио, който беше погубен дни преди първия тур на изборите на 20 август.

 Кандидатът за президент Луиза Гонсалес от политическото придвижване „ Гражданска гражданска война “ маха при идването си в изборна секция в Гуаякил, Еквадор, неделя, 20 август 2023 година Изборите бяха свикани, откакто президентът Гийермо Ласо разпусна Националното заседание с декрет през май, с цел да избягвайте да бъдете импийчмънт. (AP Photo/Martin Mejia) Кандидатът за президент Луиза Гонсалес от политическото придвижване „ Гражданска гражданска война “ маха при идването си в изборна секция в Гуаякил, Еквадор, неделя, 20 август 2023 година Изборите бяха свикани, откакто президентът Гийермо Ласо разпусна Националното заседание с декрет през май, с цел да избягвайте да бъдете импийчмънт. (AP Photo/Martin Mejia) Мартин Меджия/АП

Смъртта му се трансформира в драматичен знак на влошаващата се обстановка със сигурността в страната, където съперничещи незаконни организации организират брутални и постоянно обществени прояви на принуждение по улиците и пандизите в страната в борбата си за надзор на маршрутите за трафик на опиати.

Остават опасенията, че причинителите на убийството на Вилависенсио може в никакъв случай да не бъдат изправени пред правораздаването, откакто седем обвинени бяха открити мъртви в два обособени пандиза в края на септември.

„ Не сме сигурни [какво] ще постави завършек на това, тъй като не можем да живеем с този боязън “ от престъпността, сподели притежателят на дребен бизнес Сезар Ортис пред CNN en Español в Кито преди гласуването.

Ортис сподели, че се надява новият президент да се концентрира освен върху сигурността, само че и върху стопанската система, тъй като „ има толкоз доста хора, които са безработни, по тази причина престъпността изобилства “, сподели той.

Кандидатите

Нобоа, наследник на бананов магнат, беше народен представител, преди отиващият си президент Гилермо Ласо да разпусне законодателния орган и да призове предварителни избори.

35-годишният десноцентристки претендент от партията Acción Democrática Nacional даде обещание да сътвори повече благоприятни условия за работа за младите, да притегли повече задгранични вложения, като употребява технологии за битка с престъпността и предложи няколко антикорупционни ограничения, в това число присъди за укриване на налози.

Но някои специалисти се съмняват в осъществимостта на неговите позиции. „ Голяма част от това, което той предложи да се направи, е разширение на мрежата за обществена сигурност с пари, които Еквадор няма “, сподели Уил Фрийман, помощник по Латинска Америка в Съвета за интернационалните връзки, сподели пред CNN.

Гонзалес от партията Movimiento Revolución Ciudadana се счита за протеже на някогашния ляв президент Рафаел Кореа. Бившият президент, който към момента има огромно въздействие в страната от заточение в Белгия, поддържа кандидатурата й. Той беше наказан задочно през 2020 година на осем години затвор за рушвет при усложнени условия, обвиняване, което той неведнъж отхвърляше.

МИР ЕКВАДОР ELEX Getty Images видео

Гонзалес даде обещание да усили обществените разноски и обществените стратегии и желае да се оправи с рецесията в сигурността, като поправя първопричините за насилието, като беднотия и неравноправие. Бивш министър на туризма и труда в държавното управление на Кореа, Гонзалес също прикани правосъдната система да бъде подсилена, с цел да помогне при наказателното гонене, споделят анализатори.

Гонзалес беше любимец в първия тур на гласуването. Нейните поддръжници помнят епохата на Кореа като белязана от стопански напредък – до момента в който съперниците показват обвиняванията в корупция, които помрачиха интервала.

Предстои сложна работа

Преди Еквадор да бъде трансфорат в една от най-опасните страни в района, той беше прочут като релативно мирна нация, която беше сгушена сред два от най-големите производители на опиати в света, Перу и Колумбия.

Неговите дълбоки пристанища, доларизираната стопанска система и корупцията от този момент са го трансформирали в основна директна точка за опиати, които си проправят път към потребителите в Съединени американски щати и Европа. Нарастващото принуждение, съчетано с неналичието на стопански вероятности, също принуди доста еквадорци да изоставен страната.

Тазгодишните избори видяха претенденти, носещи бронежилетки, появяващи се на обществено място, заобиколени от тълпи чиновници по сигурността. Дори керванът на Нобоа беше пресечен от пукотевица наоколо през август. На балотажа в неделя десетки хиляди служители на реда и армейски чиновници бяха изпратени да пазят изборните секции, съгласно Националния изборен съвет.

Но който завоюва в неделя, може да получи прокълната чаша, споделят анализатори, отразяващи района. „ Управлението на Еквадор сега е пъкъл – това президентство има за цел да ви отстрани от политическия живот “, сподели Фрийман.

Новият президент ще има релативно малко време, с цел да работи върху решението на проблемите на страната. Те ще заемат длъжността единствено до 2025 година, което би било краят на мандата на Ласо – къс прозорец даже за най-опитния политик да обърне нещата в страната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР