Престъпно е предложението на финансовия министър в оставка Асен Василев

...
Престъпно е предложението на финансовия министър в оставка Асен Василев
Коментари Харесай

Плугчиева: Престъпно е предложението на Асен Василев за преобразуването на горските стопанства в дружества

Престъпно е предлагането на финансовия министър в оставка Асен Василев до Министерския съвет за превръщане на Държавните горски предприятия в обществени сдружения. Това съобщи някогашният вицепремиер и министър на земеделието Меглена Плугчиева пред NOVA NEWS.

„ Асен Василев щеше да цялостни хазната като продаде активи от държавния аграрен фонд. Това основава заплаха да бъдат превърнати в еднолични акционерни сдружения и може да докара до изсичане на българските гори, приватизация, банкрут или разпродажба ”, сподели тя и напомни сходна скица в друго сдружение. „ Спомнете си „ Напоителни системи ” – това се случи откакто ги трансфораха в акционерно сдружение. Сега би трябвало да влагат милиони за неговото възобновяване ”, напомни Плугчиева, която беше и дипломат на България в Германия.

Тя опроверга и претекста за тази смяна, че имало условие от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. „ Държавните горски предприятия са по модела на страните, членки от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, промяната я направихме 2002-2005 година ”, съобщи някогашният вицепремиер.

„ Фактът, че 57% от нашите гори са в програмата НАТУРА 2000 – това е самопризнание за богатото биоразнообразие ”, сподели Меглена Плугчиева. „ Горите са стратегически запас, би трябвало да ги отстояваме, това е бъдещето на нацията ни ”, сподели Плугчиева. За горите се приказва с времеви небосвод 120-150 години, при политиците се работи с небосвод 4 година, а в България – към този момент 9 месеца, добави Плугчиева.

За показания по-рано състав на служебния кабинет „ Главчев ” тя сподели, че това е било Херкулесова задача.

Относно оставането на Кирил Вътев на поста аграрни министър има остра реакция на 25 организации в бранш Земеделие, има така наречен „ кърваво писмо ”, сподели някогашният аграрни министър. „ Представители на бранша напомнят, че слабата политика в последните 9 месеца в бранша докара до тежки провали. Споделям реакцията на този отрасъл, разбрах, че се готвят за митинг. Това е стратегически бранш. От него зависи прехраната на България, както и свития експорт на страната ни ”, сподели Плугчиева.

Относно номинацията на Ивайло Ценов за външен министър тя сподели, че не може човек, който е бил единствено консул и няма опит даже като зам.-министър във ведомството, да стане министър. „ Колегите от външно министерство са в потрес. До понеделник вечерта евентуално ще станем очевидци на този лист, който беше разгласен ”, сподели Плугчиева.

Тя дефинира като безконтролно държанието на ПП-ДБ. „ Те взривиха доверието на обществото към политиката и оставиха тежки провали в доста браншове, не без поддръжката на ГЕРБ и на Движение за права и свободи ”, сподели някогашният зам.-министър по земеделие.

По мотив протичащото се в Министерство на вътрешните работи и подадената и оттеглена оставка на основния секретар Живко Коцев, Плугчиева съобщи, че по този начин сриваме имиджа си като страна на нашите сътрудници в Европа. „ Реакцията и държанието на основния секретар приказва най-малкото за нестабилна душeвност, такива хора в МВР… влизат в категорията кавги, политически разправии, с което признаваме, че не се сме правова страна ”, сподели Плугчиева. Според нея с оставането на Калин Стоянов на поста се влиза в юридически лабиринт.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР