Престъпниците скоро ще могат да бъдат залавяни, ако са собственици

...
Престъпниците скоро ще могат да бъдат залавяни, ако са собственици
Коментари Харесай

Нов метод: Престъпления ще могат да се разкриват с помощта на котешка ДНК

Престъпниците скоро ще могат да бъдат залавяни, в случай че са притежатели на котки, благодарение на нов способ за ДНК тестване.

Около една четвърт от семействата в Обединеното кралство имат котка, а статично заредените косми на техните любимци елементарно полепват по облеклата на притежателите.

Това значи, че притежател на котка, който е нарушител, теоретично може да бъде разпознат на мястото на закононарушението благодарение на котешки косми, които са били изчистени от облеклата му.

Но котешките косми не са толкоз положителни, колкото личната ДНК на нарушителя, която съдържа забележими повтарящи се сектори от генетичния код, наречени " къси тандемни повторения " (STRs) - открити във тип ДНК, наименуван нуклеарна ДНК.

В котешките косми няма задоволително нуклеарна ДНК, с цел да се открият тези STRs, защото коренът на котешкия косъм, който съдържа този вид ДНК, нормално е пресъхнал.

Котешката четина обаче е по-добър източник на един тип ДНК, наречена митохондриална ДНК, излъчена по женски.

Но тя нормално е разрушена на фрагменти в косъма, което обезпечава ненапълно отчитане на ДНК.

Тъй като всички домашни котки имат еднакъв дребен брой предшественици, една типична проба може да принадлежи на хиляди разнообразни котки.

Сега обаче учените са постигнали пробив, който може да докара до гражданска война в студени случаи, като да вземем за пример неразкрити убийства, като съпоставят котешки косми с съответна котка.

Изследователите към този момент могат да вземат фрагменти от митохондриална ДНК и да създадат още милиарди от тях, като употребяват PCR тест, сходен на този, употребен за Ковида.

Всеки от фрагментите изписва еднакъв генетичен код от митохондриалната ДНК на котката, само че всеки от тях е като ненапълно фотокопие.

Когато обаче те се умножат по милиарди, технологията, която може да се затрудни единствено с няколко копия, може да разпознава общия генетичен код на фрагментите.

По този метод се пресъздава цялостната митохондриална ДНК на котката - което в никакъв случай преди не е било допустимо.

Доказано е, че тя работи за идентифициране на останките на изгубена котка, като употребява ДНК от козината ѝ, тествана благодарение на сина на котката.

Д-р Джон Уеттън, член на екипа, съдействал за този пробив, от университета в Лестър, съобщи: " Досега котешките косми на местопрестъпленията не бяха вземани под внимание, тъй като котките имат толкоз сходна ДНК.

Но този способ може да разпознава обособени котки, даже десетилетия след гибелта им, тъй че може да бъде скъп в студени случаи.

Твърди се, че новата техника е към 10 пъти по-разграничителна от употребяваната преди този момент техника, която преглежда единствено къс откъс от ДНК на котешки косми.

Професор Марк Джоблинг, съавтор на проучването от университета в Лестър, съобщи: " В наказателни каузи, в които няма налична човешка ДНК за проучване, козината на домашните любимци е скъп източник на свързващи доказателства, а нашият способ ги прави доста по-ефективни.

" Същият метод може да се приложи и за други типове животни - по-специално кучета ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР