Престъпниците ще се възползват от изкуствен интелект като ChatGPT за

...
Престъпниците ще се възползват от изкуствен интелект като ChatGPT за
Коментари Харесай

Европол: Предстои престъпна злоупотреба с ChatGPT

Престъпниците ще се възползват от изкуствен интелект като ChatGPT за осъществяване на измами и други киберпрестъпления, предизвести европейската полицейска организация, предадено от Агенция Франс Прес.

От фишинг до дезинформация и злотворен програмен продукт - бързо разрастващите се качества на чатботовете ще бъдат употребявани освен за възстановяване на човечеството, само че и за измами, се споделя в нов отчет на Европол.

Създаден от американския стартъп OpenAI, ChatGPT се появи през ноември и бързо бе употребен от консуматори, изумени от способността му да дава отговор ясно на сложни въпроси, да написа сонети или код и даже да поставя изпити.

" Потенциалната употреба на този тип системи с изкуствен интелект от нарушители дава мрачна вероятност ", съобщи основаният в Хага Европол.

Новата " Лаборатория за нововъведения " на Европол прегледа потреблението на чатботове като цяло, само че по време на поредност от семинари се концентрира върху ChatGPT, защото той е най-известният и най-широко употребяваният, обявиха от там.

Престъпниците могат да употребяват ChatGPT, с цел да " ускорят доста процеса на изследване " в области, за които не знаят нищо, откри организацията.

Това би могло да включва правене на текст за осъществяване на машинация или даване на информация " по какъв начин да се проникне в жилище, до тероризъм, киберпрестъпления и полово принуждение над деца ", съобщи тя.

Способността на чатбота да имитира стилове на речта го прави изключително ефикасен за фишинг, при който потребителите се изкушават да кликнат върху подправени линкове в имейли, които по-късно се пробват да откраднат данните им, се споделя в отчета.

Способността на ChatGPT бързо да основава достоверно звучащ текст го прави " съвършен за задачите на пропагандата и дезинформацията, тъй като разрешава на потребителите да генерират и популяризират известия, отразяващи избран разказ, с релативно малко старания ".

ChatGPT може да се употребява и за писане на компютърен код, изключително от нарушители, които нямат механически знания. Европол съобщи.

" Този тип автоматизирано генериране на код е изключително потребен за тези незаконни участници, които имат малко или никакви знания за шифроване и разработка ", съобщи той.

Едно ранно изследване на американско-израелската компания за разузнаване на киберзаплахи Check Point Research (CPR) сподели по какъв начин чатботът може да се употребява за навлизане в онлайн системи посредством основаване на фишинг имейли, съобщи Европол.

Макар ChatGPT да разполага с защитни ограничения, включващи модериране на наличието, при което няма да дава отговор на въпроси, които са класифицирани като нездравословни или пристрастни, те могат да бъдат заобиколени с хитри подкани, съобщи Европол.

Изкуственият разсъдък към момента е в ранен етап и неговите качества " се чака да се подобрят в допълнение с течение на времето ", добави той.

" Изключително значимо е да се увеличи осведомеността по този въпрос, с цел да се подсигурява, че всички евентуални пропуски ще бъдат открити и затворени допустимо най-бързо ", съобщи Европол. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР