Престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури“. Това

...
Престъпните организации имат прекалено голямо влияние

снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: Престъпните организации имат прекалено голямо влияние

„ Престъпните организации имат прекомерно огромно въздействие върху демократичните структури “. Това сподели основният прокур на Европейски Съюз Лаура Кьовеши в изявление за немския в. „ Зюддойче цайтунг “.

„ В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или чиновници в обществения бранш, които пазят незаконни организации “, сподели тя.

Европейската прокуратура е самостоятелен и децентрализиран орган, който е акредитиран да преследва закононарушения против бюджета на Европейски Съюз в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху закононарушения, свързани с непозволено приемане на евросубсидии или със подписване на контракти с Европейски Съюз, както и върху митнически нарушавания и схеми за измами с Данък добавена стойност.

Престъпните организации имат прекомерно огромно въздействие

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По калкулации на Европол до момента в Европа са иззети едвам 4% от финансовите средства, добити по незаконен метод.

Освен това тя съобщи, че Германия е привлекателна страна за измамниците.

„ Това е една огромна стопанска система, има доста компании, елементарно е да се укрият някои неща “, уточни Кьовеши. Въпреки това броят на делата демонстрира, че има положително ниво на разкриваемост на закононарушенията.

„ Ако на всички места имаше същото равнище на откриване на измами с Данък добавена стойност или митнически измами като в Германия, обстановката като цяло щеше да е по-добра “, добави още тя.

Българската полиция е саботирала дело за 70 млн. евро, водено от европрокуратурата, напомня SafeNews.

Без да навлиза в детайлности, тя описа, че на чиновниците на Министерство на вътрешните работи било указано да претърсят постройка. Те обаче не влезнали във всички офиси, а по-късно месеци наред по делото не се работело.

„ Европейската прокуратура подреди на полицията да направи претършуване. И познайте – служителите на реда не влязоха във всички офиси в тази постройка. Те „ пропуснаха “ да влязат в най-важния офис. Защо? Това е добър въпрос. Подадохме недоволство и в този момент има дисциплинарно произвеждане, само че би трябвало да се обясни, “ съобщи тя.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР