Престъпник убива с джипа си две млади жени в София.

...
Престъпник убива с джипа си две млади жени в София.
Коментари Харесай

Убиецът с джипа. И полицайката до него.


Престъпник убива с джипа си две млади дами в София. В колата до него седи полицайка. Зад държанието им и ужасяващата злополука прозира нещо доста смущаващо: бездуховността и първичността, завладяли българското общество.

" Съвестта ми е чиста. Всички ще си сърбате попарата " - това съобщи полицайката Симона Радева, считана за спътничка. Тепърва ще се обяснява ролята ѝ в случая: тя отхвърля да е помогнала на Семерджиев да се укрие и прибере в жилището си след катастрофата; проверява се дали е осигурила полицейската палка и лампа, открити в джипа. Според източници на Българска национална телевизия сержант Радева е имала връзка със Семерджиев и му е " осигурявала полицейски чадър ".
Редакцията предлага
Какво се знае за случая

Едно е ясно: полицайката, която е студентка по право, към този момент не показва нито разкайване, нито състрадание към убитите. Тя е на същата възраст като една от жертвите.

Най-повърхностният слой в тази ситуация са дефектите в работата на Министерство на вътрешните работи. Разбира се, изрично би трябвало да се обясни получавал ли е подкрепи Семерджиев от полицията и прокуратурата. Книжката на Семерджиев е била отнета, само че безспорно " органите на реда "  не са създали задоволително, с цел да попречат на някогашния футболист, който има 50 нарушавания на пътя и е хващан три пъти с опиати зад кормилото, да убива хора с джипа си.

Не е изключено Семерджиев да е предпазен очевидец по дело против наркобоса Ради Ранев-Ланеца. Това ли е повода за " небрежността на полицията "  спрямо това осъждано 21 пъти лице? Ако е по този начин, става дума за срамна дупка в системата и тези виновни за нея би трябвало да си понесат следствията.

Трябва, само че дали? Дали и този път закъснелите проби за опиати и неприятните записи от камерите няма да оказват помощ на един палач да се измъкне?

Впрочем, от постовете на сержант Симона Радева в обществените мрежи научаваме детайлности за нейните възгледи: от тях проличава, че утвърждава дейностите на полицията по време на митингите против кабинета " Борисов "  3 преди две години. Тогава представители на " органите на реда "  пребиха студенти и публицисти. Отново в собствен пост Радева подвига наздравица за президента Путин и разяснява иронично: " най-бедната страна в Европейски Съюз плаши Русия със наказания ".

Твърде лековато обаче ще е да разбираем държанието на шофьора-рецидивист и полицайката единствено с неуспеха на институциите или с избрани политически " възгледи ". Зад ужасяващата злополука прозира нещо доста по-смущаващо: ценностният колапс на обществото като цяло.

Бързи пари, мощни коли, силикон, мускули

Стъписващата безпардонност, която проличава от държанието на Семерджиев и Радева, е единствено върхът на айсберга. Особено грозно проявяване на бездуховността и първичното, които са завладяли българското общество.

Бързи пари, мощни коли, татуировки и гръмки статуси, мускули, силиконови гърди и устни - подарък от родители и другари за рожден ден… Това е кредото на доста младежи в България.

Иронията: полицайката Радева сама признава със страдание в обществените мрежи, че през днешния ден " девойките към този момент не се печелят с почитание и отношение, а със скъпи коли ". Дали тя има сили да тръгне по различен път? 

Катастрофата на " Черни връх "  е следващият вцепеняващ урок за обществото, за институциите. Въпросът е дали ще го осмислят.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР