Последният атентат на мост в Еквадор подчертава хватката на престъпни групировки

...
Престъпни групировки в Еквадор са детонирали взривни устройства на мост,
Коментари Харесай

Престъпни групировки в Еквадор са детонирали взривни устройства на мост, съобщиха властите, причинявайки щети на междуградски маршрут, докато страната се бори с вълна от насилие.< /p>

Експлозията на моста в петък беше последната в поредица от подобни инциденти, които се разиграха в продължение на 48 часа.

Командирът на националната полиция Луис Гарсия каза пред агенция Асошиейтед прес, че набелязаният мост свързва два града в крайбрежната провинция Ел Оро.

Властите описаха вълната от експлозии като обратна реакция на опитите на правителството да си възвърне контрола върху поправителните заведения от заподозрени банди.

От петък близо 60 затворнически надзиратели и полицаи са били държани заложници в шест затвора в цялата страна, според агенция AFP. По-късно същия ден администрацията на затвора изчисли, че 50 от заложниците са били освободени.

Затворническите власти обявиха ситуацията със заложниците в четвъртък вечерта, определяйки я като отговор на скорошни правителствени нападения и трансфери на затворници, предназначени да подкопаят бандите.


„Мерките, които предприехме, особено в затворническата система, предизвикаха бурни реакции от страна на престъпни организации, които се стремят да сплашат държавата“, туитира президентът Гийермо Ласо в петък.

Някои от неотдавнашните експлозии - които включват четири коли бомби и поставянето на взривни устройства на три други места - възпрепятстваха възможността на властите да достигнат до затворите, казаха служители.

Това включва насочването към моста в Напо, където избухнаха пачки динамит, прикрепени към газов резервоар.

Две от колите-бомби в Кито също бяха насочени към бивши и настоящи офиси на системата на затворите в страната. Шестима души по-късно бяха арестувани за една от колите-бомби, която беше взривена в търговски район на столицата.

Не се съобщава за ранени при тези взривове.

Нарастващото групово насилие

Веднъж възприеман като мирно убежище, през последните години Еквадор стана свидетел на нарастващо насилие от банди, особено в затворите.

Властите приписват поредица от смъртоносни затворнически бунтове на ескалираща битка за доходоносни маршрути за трафик на наркотици, ускорена от убийството през 2020 г. на Хорхе Самбрано, лидер на местната банда Los Choneros. Те вярват, че убийството е оставило вакуум във властта, като групи, свързани с мощни мексикански и колумбийски картели, се борят за контрол.

Поне 400 затворници са загинали в затворите в Еквадор от 2021 г. насам. В края на юли при бунт в затвора Guayas 1 в пристанищния град Гуаякил загинаха над 30 души.

Като цяло процентът на убийствата в Еквадор скочи рязко. Компанията за разузнаване на риска Verisk Maplecroft изчислява увеличение на убийствата от почти 500 процента от 2016 г. насам, за общо 22 убийства на 100 000 души през 2022 г.

Еквадор се смята за желана територия за трафикантите на наркотици, тъй като се намира между основните региони за производство на кокаин в Колумбия и Перу.


Политици на мерника

Страната с близо 18 милиона души също беше разтърсена от поредица от предполагаеми политически убийства, като най-известното е убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио на 9 август.

Вилависенсио, 59-годишен борец за борба с корупцията, беше прострелян, докато напускаше кампанията си в Кито, дни преди общите избори на 20 август.

Преди смъртта си той се оплакваше, че е получавал смъртни заплахи, включително от членове на Los Choneros и техния задържан настоящ лидер Адолфо Масиас.

Оттогава властите арестуваха шестима колумбийски мъже във връзка с убийството на Вилависенсио, докато президентът в оставка Гилермо Ласо обяви извънредно положение в цялата страна.

Двама кандидати за президент в крайна сметка стигнаха до балотажа на изборите на 15 октомври: левият политик Луиза Гонзалес и бизнесменът Даниел Нобоа, потомък на богато семейство в банановата индустрия.

Очаква се престъпността да присъства сериозно в последните кампании. Гонзалес, протеже на бившия президент Рафаел Кореа, който е в битка, каза в петък по време на предизборна кампания, че е приела допълнителна охрана за нейната защита.

„Принуден съм да нося бронирана жилетка и да приема предложението на правителството за сигурност, осигурена от въоръжените сили“, каза Гонзалес пред избирателите в Отавало.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР