Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и

...
Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и
Коментари Харесай

В защита на болницата за рехабилитация в „Овча купел”: Не я унищожавайте, не я правете луксозен СПА център, тя е богатство за софиянци!


Престъпление е да унищожим сполучлива болница със 70-годишна история и минерална вода с извънредно лечебни качества. Това съобщи  наскоро шефът на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация Йордан Иванчев в изявление за БГНЕС, откакто стана ясно, че Министерство на здравеопазването тласка болничното заведение към разпродажба.
 Директорът на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация Йордан Иванчев. Директорът на Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация Йордан Иванчев. / БГНЕС
В нарушаване на интереса на болничното заведение, чийто принципал е здравното министерство, неговото управление лишава минерални извори в “Горна баня ” и “Овча купел ” и прилежащите им здания, с цел да ги даде безплатно на Столична община. Решението се взима в миг, в който министърът на опазването на здравето Николай Петров е в болнични. Замества го сега Лидия Нейчева, която е фармацевт.

 МЗ започва процедура по понижаване на капитала на НСБФТР, с което се лишава собствеността на три парцела на лечебното заведение в кв. “Горна баня ” и минералната баня в “Овча купел ”. На 6 септември т.г. незнайни провокираха пожар в изоставената баня, която е Паметник на културата. Така здравното ведомство взима страната на Столична община, която от началото на века се пробва да придобие парцелите на болничното заведение. В началото на тази година общината съумява да издейства решение на втория кабинет “Борисов ”, с което парцелите да й бъдат трансферирани, с цел да кандидатства по европейска стратегия. Замразяването на средствата от Европейския съюз, обаче, замразяват проектите на общината. Така се стига до сегашната  ситуация, в която Министерство на здравеопазването избира да даде безплатно на Столична община апетитни парцели, вместо да ги възвърне и да обезпечи условия за предписаното  лечение на нуждаещите се.

При това става дума за една от дребното лечебни заведения в България, която се развива, не е получавала нито дотации, нито помощ или парични средства през последните десетина години и е с позитивен баланс на сметките, т.е. освен не е на загуба, а печели.

[b]Кой желае да се ликвидира болничното заведение?[/b]

За ползи, свързани с апетитните парцели на болничното заведение, сочи фактът, че постройката е оставена да се разрушава, от години се водят нескончаеми каузи сред Софийска община и управлението на болничното заведение. „ Но за жалост на някои хора болничното заведение до момента печели всички каузи. Имаме и писмено терените, постройките – всичко е благосъстоятелност на тази болница ”, декларира Иванчев.

Директорът получил  на 21 септември т.г. решението, протокол на едноличния притежател - Министерство на здравеопазването, че е взело решение капиталът на болничното заведение да бъде понижен от 543 000 на 89 130 лв.. „ Това значи, че съвсем всички активи на болничното заведение са трансферирани безплатно на Столична община. Този протокол ни задължава да правим дейностите, с цел да се реализира това нещо – да има нов притежател, т.е. Софийска община. Министерство на здравеопазването ни подрежда с този протокол да предприемем нужните дейности за процедурата по прекачване на тези парцели ”, твърди Иванчев.
 Пожар бушува в София наоколо до остарялата баня в ж.к. "Овча Купел" на 23 юни. Пожар бушува в София наоколо до остарялата баня в ж.к. "Овча Купел" на 23 юни. / БГНЕС
След този документ управлението би трябвало да трансферира на Общината парка, балнеолечебницата и двата парцела в квартал Горна баня. Това са почти 90% от всички капитали на болничното заведение.

„ Реално болничното заведение,предполагам, ще може да действа прочут интервал от време. Но в случай, че целият капитал е редуциран до под 90 000 лв., това ще бъде извънредно къс период. Говоря за месеци ”, установи Иванчев.

Вълната от неодобрение по отношение на грубото тъпчене на правата на болничното заведение в „ Овча купел ” и на опцията софиянци да изгубят опцията да се лекуват в нея  още не е заляла общественото пространство, само че повода за това е в оскъдната информация по медиите. Вероятно и това ще стане.

БГНЕС  ви предлага през днешния ден  гледната точка на две уважавани персони, които взеха изрично отношение по проблема:

[b]Проф. Станка Маркова, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи:[/b]
 Проф. Станка Маркова, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Проф. Станка Маркова, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи. / БГНЕС
Спомням си, че нездравият интерес към  терена, постройките и паркът на  Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация не е от през вчерашния ден. Дори, коства ми се, бяха правени опити те да бъдат приватизирани във времето благодарение на няколко следващи министри на опазването на здравето. Този извънредно скъп парцел с минерална вода е апетитна хапка за комерсиални ползи. Те ще бъдат показани пред обществото в доста прелъстителен облик, само че съм сигурна, че няма да задоволят потребностите на елементарните болни  хора, които до момента се употребиха от услугите на тази болница.

Аз персонално познавам над 100-тина българи, които са били на лекуване в профилираното болнично заведение и които са доста удовлетворени от отношението на лекарите, на сестрите, от грижите, положени за здравето и лекуването им. През лятото самата аз употребявам басейна с минерална вода, който е в един луксозен парк, а там през този сезон идват доста софиянци поради близостта до центъра на града,заради достъпността и комфортния превоз до там. Мислила съм си, че е обикновено в този обект от особена значимост да се влагат средства, с цел да бъде още по-привлекателен за болните хора.

Не бива да сме крайни, няма неприятно да се трансферира благосъстоятелност, в случай че болничното заведение остане със същите функционалности, каквито има в този момент, и употребените здравни услуги да са по джоба на елементарните хора. Бихме позволили тя да бъде общинска, може да бъде даже и частна, като  остане да работи със Здравната каса, само че като знаем безкрайните апетити на заинтригуваните да печелят от влошеното здраве на хората, съм по-скоро скептична. Случаите са на всички места към нас, да не изброявам…

Имам съседи,които са мъчно преносими и не могат да си разрешат финансово да пътуват до известни санаториуми за рехабилитация, та тъкмо за такива хора като тях е болничното заведение в „ Овча купел ”. Ако я няма, какво ще вършат болните с ниски приходи? И в случай че някои среди са решили да вършат пари от преструктурирането на социалното  здравно заведение, това ще бъде едно плячкосване на столицата откъм опция да даде  късмет за рехабилитация  на  самотни, възрастни хора, на граждани  с лимитирани приходи.

За мен ще бъде закононарушение, ако- без значение кой и по какъв начин ще придобие болничното заведение, банята с минерална вода и парка- се унищожават функционалностите й.

Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация е уникална  за страната, а в случай че попаднете в парка имате възприятието, че това не е София, а същински курорт. Твърдя, че този обект в действителност се нуждае от вложения, въпреки че там имаше главен ремонт, само че приказвам по-скоро за разширение на обсега на здравните услуги, на реституция на постройката на банята  и на инвестиции в поддържането на парка. Но най-важното за мен е да не се лишават софиянци от място, където да организират на ниска цена балнеолечение и рехабилитация.

Болницата в „ Овча купел ” е едно благосъстояние за София- би трябвало да се преборим нечии апетити да не го създадат недосегаем, първокласен СПА център, до който право на прилагане ще имат единствено тези с дебелите портфейли и цялостни банкови сметки.

[b]Проф. Духомир Минев, ръководител на "Европейската анти-бедност мрежа – България":[/b]
 Проф. Духомир Минев, ръководител на "Европейската анти-бедност мрежа – България". Проф. Духомир Минев, ръководител на "Европейската анти-бедност мрежа – България". / БГНЕС
В тъжната история на профилираната болница в „ Овча купел ” като в капка вода е отразена цялата огромна драма, наречена Български преход.

Тук се виждат мераците за приватизиране, бих казал- за заграбване, на едно национално благосъстояние, което няма нищо общо с бъдещите й притежатели, които и да са те. И тези мераци са се задействали, тъй като болничното заведение е настояща и ефикасна. Такива случаи у нас има безчет. На второ място- виждаме по какъв начин се включва една необятна система от участници, с цел да се извърши тази смяна. Като се стартира от най-високото ниво- министерството на опазването на здравето и се стигне до Софийска община. Има, съгласно мен, явни съгласувани дейности. Прехвърля се благосъстоятелност, измислят се всякакви претексти, сякаш щели да се употребяват европейски средства- аз персонално нямам доверие в това пояснение.  Защото планът, който са имали пред тип е дотам фиктивен, подправен и неправилен, че не виждам по какъв начин би могло това да стане, колкото и да е рядък контрола от  Европа. Някакъв Център по музеология желали да правят- даже единствено това име може да накара брюкселският служител да се спука от смях. След това се оказва, че няма да има такова финансиране, но  никой не може да разбере за какво внезапно общината е почнала да изпитва такова огромно увлечение към музеологията. И то, забележете, по каква оперативна стратегия са имали концепция да осъществят проекта- „ Наука и обучение за образован напредък ”.  Само чуйте по какъв начин звучи:  с цел да преобразуват една болница в Център по музеология щели да употребяват пари по Оперативна програма ” Наука и обучение за образован напредък ”?! И няма нищо за удивление, че не е станало…

И какъв ще бъде крайният резултат, запитвам? Погледнете днешното положение на болницата- управлението й е намерило някакъв метод да се оправя, няма задължения като други лечебни заведения, наподобява има необятен достъп на хората,работи се на допустими цени, значително извършва и обществени функционалности. И в този момент всичко това би трябвало да се унищожи, да се ликвидира, с цел да се направи някакъв висококласен СПА център или нещо сходно, с стеснен достъп, за хора с много над междинните финансови благоприятни условия. При това- на място с прелестни естествени дадености и лечебна минерална вода!

Имаме тук и различен значим детайл от прехода- за постигане на задачата се употребяват  такива „ подходи ” като палеж, изключително „ съвременен ” в последно време.  За да запалиш постройка, оповестена за монумент на културата, се изисква доста характерен нрав. Сещате се какъв, нали?

Има и решение, дефинитивно, на съда, но… никой очевидно не го съблюдава.

И ето това е, което ни докара до там, където сме.

Изумителното е, че тази наклонност към момента продължава…

Най-абсурдното е, че институции в България  „ оказват помощ ”  по един или различен метод на тези подли проекти. Така те стават съучастници и никога - пазители на публичния интерес.

Изводът е единствено един: безусловно безсрамие! /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР