Престъпен убиец, душевноболен, дребен буржоа - такъв, без мистичен воал

...
Престъпен убиец, душевноболен, дребен буржоа - такъв, без мистичен воал
Коментари Харесай

Русия слага край на мита за Ленин: той е "убиец, душевноболен, дребен буржоа"

Престъпен палач, ненормален, малък буржоа - подобен, без тайнствен воал и надалеч от руските клишета, е показан Ленин по екраните в Русия близо 30 години след разпадането на Съветския съюз.

Документалният сериал " Ленин ", който ще бъде показан скоро по Първи канал на националната телевизия, цели " да постави завършек на мита за Владимир Улянов " - същинското име на създателя на Съюз на съветските социалистически републики, споделя създателят на сюжета Игор Липин.

За да бъдат снимани 18-те епизода, десетина офицери, ръководени от някогашния завеждащ архивите на Федералната работа за сигурност (ФСС, тогавашният КГБ) - военачалник Василий Христофоров, четири години ровят в документите на тайните служби.

" Оказва се, че легендата за положителния Ленин, изправен против неприятния Сталин, е неистина, тъй като точно Ленин стартира аления гнет ", споделя пред Агенция Франс Прес Игор Липин няколко дни преди в четвъртък да се навършат 102 години от болшевишката гражданска война.

В документалния филм е включено и писмо от август 2018 година, в което Ленин приканва да бъдат убити два милиона селяни, оповестени за богаташи - така наречен кулаци, подложени след това на страшни репресии. Месец по-късно той дава напътствие да се " изолират " в концлагери хора от враждебните съсловия.

Психично болен?

Други документи потвърждават съгласно създателите на сериала, че Ленин е страдал от душевен разстройства и че майка му е писала до полицията през април 1898 година, споменавайки " притеснителното психологично положение " на младия бунтовник и " душевното заболяване в фамилията ".

Категоричният звук на документалния филм е в прорез с култа към личността, насаждан 70 години в Съюз на съветските социалистически републики.
Песни, филми, стихотворения, портрети, цитати, заучавани наизуст, и лозунги, окачени на публични места - Ленин бе на всички места. Дотам, че прочут анекдот от руско време гласеше: пускат по магазините тройно легло, тъй като " Ленин е с нас ".

Комунистическата агитация му бе основала имидж на монах, човеколюбец и най-много хуманист - за разлика от тиранина Сталин.

Макар да изчезна от обществения дискурс след края на Съюз на съветските социалистически републики, Ленин към момента се употребява с известна известност. По данни от последното огромно допитване, осъществено през 2017 година от центъра " Левада " по случай стогодишнината на болшевишката гражданска война, 41 на 100 от хората в Русия имат позитивна визия за някогашния държавен началник. Четирима от всеки петима поданици на страната са " срещу " събарянето на към момента многочислените му монументи. А мавзолеят с балсамираното му тяло все по този начин си стои в центъра на Червения площад.

Новите съветски управляващи са склонни да подценяват Ленин и избират да акцентират централната роля на Сталин в успеха над нацистите.

В прочут смисъл " Ленин бе пропуснат и помрачен от Сталин ", споделя пред Агенция Франс Прес режисьорът Владимир Хотиненко, чийто пълнометражен филм " Ленин. Неизбежността " излезе в Русия в края на октомври. Творбата по никакъв начин не пресъздава живота на един пролетарий - Владимир Илич Улянов е показан като малък буржоа, който върви с бомбе, папийонка и бастун или се любува на Вагнер в операта.

Тази суперпродукция с виртуозен кастинг и операторска работа споделя за един пораждащ спорни мнения епизод - завръщането в Русия през 1917 година на индивида, оглавявал по това време дребна революционна партия като заточеник в Швейцария.

Германски пари

Това пътешестване с трен - през цяла Германия в разгара на Първата международна война, би било невероятно без утвърждението на кайзера, настояват създателите на кино лентата. Малко по-късно Октомврийската гражданска война смъква царя, а след това, през март 1918 година, болшевишкият водач подписва мир с Райха, изоставяйки съдружниците на Русия.

Изпълнителят на ролята му Евгений Миронов не се изрича доста ласкаво за него, имайки поради съмненията, че вождът на революцията е финансирал делото си с пари от немския зложелател. Ленин въобще не е обичал Русия, нито руснаците - тези " мързеливи мужици " ; Русия е била за него единствено начало на плана му за международна гражданска война, декларира артистът, представен във вторник от " Известия ".

Говорителят на съветската комунистическа партия (КПРФ) Александър Юшченко съжалява, че се търси метод за дискредитиране на Ленин посредством някакви пари от Германия в миг, когато икономическите и обществените неравенства подбуждат масите да излизат на митинг " в Русия и по света ". Това " демонстрира, че концепциите на Ленин към момента разпалват тълпите и те се надигат против притежателите на капитала ", съобщи той пред Агенция Франс Прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР