Пресслужбата на Европейската комисия е потвърдила пред БНР, че председателят

...
Пресслужбата на Европейската комисия е потвърдила пред БНР, че председателят
Коментари Харесай

Брюксел потвърди за разговор между Фон дер Лайен и Петков

Пресслужбата на Европейската комисия е удостоверила пред БНР, че ръководителят Урсула фон дер Лайен и някогашният български министър председател Кирил Петков са били в контакт, оповестява радиото.

Угочнява се, че двамата са обсъждали значими тематики за България от европейския дневен ред, в това число и подготовката за присъединение към еврозоната и в зоната за свободно пътешестване Шенген.

Повод за уточнението, направено от Брюксел, са публикуваните записи от съвещание на необятното управление на " Продължаваме промяната ", в които се загатва и името на Фон дер Лайен.

" Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още един път удостовери поддръжката си за приемането на България в Шенген. Има доста прецизен развой за влизане в еврозоната, който се ползва за всички страни. Ролята на комисията е да ги поддържа в осъществяването му. Явно е, че разпоредбите би трябвало да се съблюдават ", гласи пояснението на комисията.

Вчера депутатът Радостин Василев разгласи, че напуща групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " и разгласява запис от съвещание, на който деятели на " Продължаваме промяната " и депутати спорят за съставянето на държавно управление с присъединяване на ГЕРБ. Заседанието е било в нощните часове на 21 май, а Василев не е участвал физически и е направил запис от преносимия компютър си.

На записа се чува по какъв начин гласът на Кирил Петков споделя:

Днес имах диалог с Урсула, като ѝ зададох тъкмо този въпрос: в случай че има късмет за държавно управление, какъв е шансът да ни пуснеш? Тя вика: " За Шенген ви е доста огромен шансът. За еврозоната би трябвало да измислите по какъв начин да заобиколите разпоредбите, в смисъл, да влезете в рамките. Аз ѝ споделих: " Може ли да мислим за показателят на инфлация да маха резултата на Украйна? ". И тя вика: " Не ме цитирай, само че ще се опитаме да ти помогнем ".

Казаното от Петков даде мотив на неговите политически съперници да дефинират думите му като интернационален скандал. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели през вчерашния ден: " Как се усещат тези европейски и международни водачи през днешния ден? И дали оттук насетне " ще поддържат " една такава бъдеща евроатлантическа коалиция на омертата, имунитетите и интернационалния скандал? Къде сложихте България на картата за следващ път? На дъното ". Според " Възраждане " са водени " диалози за подмолно заличаване на българския лев ".

Инфо: Дневник

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР