Пресните продукти са поскъпнали с 16,6% за една година, а

...
Пресните продукти са поскъпнали с 16,6% за една година, а
Коментари Харесай

Инфлацията във Франция се забавя през март до 5,6%

Пресните артикули са поскъпнали с 16,6% за една година, а останалите хранителни артикули - с 15,6%.Инфлацията се забави във Франция през март, установявайки се на 5,6%, откакто доближи 6,3% през февруари, съгласно първична оценка от Националния институт за статистика и стопански проучвания (Insee), написа le monde.

Забавянето на растежа на потребителските цени се изяснява със значително по-бавното повишаване на силата през март. Те са се повишили с малко под 5%, където растежът е с близо 30% сред март 2021 и март 2022, тъкмо след експлоадирането на войната в Украйна в края на февруари 2022 година.

През февруари 2023 цените на силата скочиха с още 14,1%.Но покачването на цените на храните взе превъзходство и се форсира в допълнение през март, достигайки 15,8% за една година. Цените на тютюна също скочиха, като се покачиха със 7,8% за една година, откакто нарастнаха единствено с 0,2% предходния месец.

От друга страна, годишният ритъм на повишаване на цените на услугите и промишлените артикули във Франция е на практика постоянен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР