Пресилено и неподходящо е срещата на върха Европейски съюз -

...
Пресилено и неподходящо е срещата на върха Европейски съюз -
Коментари Харесай

А. Марини: Вратата на ЕС остава затворена за Западните Балкани

Пресилено и неуместно е срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани да се назовава историческа. Така счита журналистът и анализатор Аделина Марини, основен редактор на уеб страницата euinside.
В изявление за предаването " Събота 150 " тя уточни, че водачите на шестте балкански страни от района се събират с европейски водачи много постоянно, тъй като има доста процеси и начинания, които ги събират. Срамно е, че до момента сходна среща на върха не се е състояла и това се дължи на безспорното неуважение на Европейски Съюз към Западните Балкани след Солун 2003-а, съобщи Марини.

Според нея, задачата на заключителната декларация от срещата в София не е да удостовери европейската вероятност на тези страни, а да им подсети какви са условията. Планът до 2025 година Съюзът да е много по-интегриран може би ще претърпи неуспех поради сериозното изстудяване на интеграционните упоритости, добави Марини. По думите й, Европейският съюз добре осъзнава стратегическата значимост на района, само че въпреки това няма по какъв начин да се реши казусът с неговото завещание и с твърдоглавието на много от водачите в района.

Онова, което не роди срещата в София, е опция, в случай, че тези страни няма да бъдат подготвени за участие в идващите 20 години, посочи журналистът:

" Не съм сигурна, че вратата е отворена. От всички послания най-важно беше това на Доналд Туск – като източник на неприятности Балканите са доста по-големи от Германия и Франция взети дружно. Вратата за мен несъмнено е затворена и това няма да се отрази добре на стратегическите ползи на Европейски Съюз. това да вземем за пример ще даде карт бланш на държавното управление на сръбския президент Александър Вучич - той даде явен сигнал, че алтернативата за него е Русия... "

" Получава се патова обстановка, в която Европейски Съюз знае, че е в негов интерес тези страни да са негови членки. Но, както сподели и френският президент – те би трябвало да бъдат „ вплетени “ в Европейски Съюз по някои от значимите тематики, което не значи участие. Трябва да се откри някакъв сурогат, защото тези страни не са подготвени и скоро няма да бъдат подготвени. Това, че Европейски Съюз е позволил тази неточност - тя на този стадий е непоправима ", сподели още Аделина Марини.

Вече толкоз години този район освен не напредва – той върви обратно. А това, което се случва в Европейски Съюз, още повече отдалечава тези страни. Тоест, имаме съпротивителни сили и от двете страни на границата, заключи журналистът.

Европейски Съюз е изправен пред доста сериозен проблем – той изгуби един от най-близките си съдружници в лицето на Съединени американски щати и в този момент Съединени американски щати са противник в доста връзки, а иранската договорка ще е най-голямото тестване за Европейски Съюз през идващите месеци и години. Отношенията със Съединени американски щати и напрежението в Близкия Изток сега са най-големите провокации пред Съюза, означи Аделина Марини и подчертава върху вътрешното напрежение в Европейски Съюз, което с избора на новото италианско държавно управление ще продължи да се повишава.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР