Пресилени ли са твърденията, че управляващата партия ГЕРБ е във

...
Пресилени ли са твърденията, че управляващата партия ГЕРБ е във
Коментари Харесай

Войната Радев - ГЕРБ! Кеворкян каза пред БЛИЦ тежката си дума - Президентът здраво ще се охарчи...

Пресилени ли са изказванията, че ръководещата партия ГЕРБ е във война с президента Румен Радев. С този въпрос се обърнах към Кеворк Кеворкян. Легендарният публицист сподели пред БЛИЦ и тежката си дума за Парада на 6-и май и горещите тематики от политиката. Ето по какъв начин господин Кеворкян отговори на въпросите на шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Г-н Кеворкян, гледахте ли военния церемониал на Гергьовден?
- Хвърлих едно око - и отново ми стана тягостно. Писал съм и различен път за тия пъчения - на гол търбух чифте пищови. Военните са длъжни някак да се отчетат, да покажат, че още ги има, въпреки че несъмнено изпитват стеснение. Но Народът – знае ли някой, какво въобще си мисли той, до момента в който гледа по какъв начин демонстрираме военната си „ мощност “ с техника отпреди десетилетия. Този церемониал е преносим музей на остаряло оръжие – напълно подобаващ за една „ войска “, която скоро ще я има повече на книга, в сравнение с в реалност. Наскоро Началникът на защитата заяви, че незаетите места в армията са над пет хиляди, или към 20% от персоналния състав.

Е, подвигнаха три МиГ-29 във въздуха, едвам се сетим, че някогашен боен министър, заради желанието си да мине за най-големия натовец в Космоса, е обвиняем за техните поправки. Този церемониал би трябвало да се промени коренно, тъй като единствено подсеща Народа до каква степен сме я докарали, откогато членуваме в най-могъщия боен алианс НАТО.


Хората несъмнено си спомнят, най-малко по-честните от тях, за парадите и въоръженията, до момента в който членувахме във Варшавския контракт. И сигурно се питат, за какво в този момент изглеждаме като прошляци - лъжат ни с храни-боклуци, обаче „ европейски “, а пък ние вършим паради с въоръжение от времето на соца. Красива симетричност, вън от подозрение. Глухарчетата на демокрацията най-вече се плашат от загатна за Миналото – а не се сещат да анулират този церемониал. Той би трябвало коренно да се промени…

- Как?
- Например, може да се трансформира в Парад на бойните ни флагове . Знаменосците дефилират, а диктор оповестява на публиката, доколкото я има, историята на всяко знаме. При всяко състояние ще бъде по-честно, а и по-безопасно, в сравнение с над главите ни да се щурат самолети с демотивирани водачи, които преди няколко месеца бяха задоволително доблестни и си разрешиха даже да стачкуват. А пък и лидерът на тройката МиГ29 изрази опасенията си, че авиацията ни е на път да остане без водачи.

Може да създадат и друго.
6 май е Ден на Храбростта. И кой е синоним на храбростта през днешния ден – Народът, несъмнено. Голяма част от него мъчно оцелява, едвам крета и, въпреки всичко, към този момент някак печели Войната за Живота си.

Тия хора дано да дефилират, а не пушкала от Варшавския контракт, които неизбежно през днешния ден наподобяват като черешовото топче на Боримечката, съседите ни несъмнено са примрели от боязън.

Известно е, че сме майстори на „ вярното “ говорене, поради това и ни търпят. Иначе е ясно, че сме мним сътрудник на НАТО. От години не се превъоръжаваме, към всяка договорка се развихрят войни на комисионерите.

Самите покупко-продажби пък са не друго, а инспекция за нашата политическа надеждност - в случай че не купим американски изтребител, значи сме нерешителен сътрудник. Станали сме за смях с тия неща. Купете най-сетне един Ф16, сложете Соломон Паси за негов водач - и готово. Спечелили сте Третата международна война. И след всички тия смешки, отново ни търпят…

- Защо?
- Защото нямаме никакво значение за общата сигурност. Ние се имаме за питбулите на южната ни граница, въпреки че, в случай че ни напънат, може да се окажем и кресливи булонки. Никой не разчита съществено на нас. Ако руснаците хвърлят единствено един десантен военновъздушен полк насам, незабавно ще запеем „ Интернационала “. Тъй че, по-добре да заровят „ оръжията “, преди напълно да се разкапят - и да създадат Парад на Храбростта на Народа.

Верчето Деянова от Би Ти Ви беше намерила един любопитен събеседник, който ходеше нагизден с всевъзможни остарели военни аксесоари, в това число и един противогаз-антика. Да дадат на управниците ни по един подобен противогаз - и да дефилират на 6 май, по този начин напълно ще ни убедят, че сме най-славните войни… При целият този разпад, не ни остава друго, с изключение на да се залъгваме със мемоари от предишното, за смут на новите дървеници. Тъжна работа.

Добре, че има други паради, които ни вдъхват някаква надежда…

- Какво имате поради?
- Срещнах една популярна фотография - в случай че я имате, сложете я като илюстрация към този диалог.

- Коя фотография визирате?
- Тази, която демонстрира Цветан Цветанов като Абсолютният Повелител на Чевермето. Той има неприкрита уязвимост към народностното, в смисъл че настойчиво използва носии, калпаци и впрочем атрибути, също и чевермета. Човек даже може да допусна, че в него дреме жаждата да бъде схващан като Човек от Народа - като оня, другият - Живков. Обаче късно узрелият му антикомунизъм изключва това съпоставяне. Добре, хайде дано да не е Човек от Народа, само че ролята на Манекен на Народностното той я играе с очевидно наслаждение.


- Защо казвате, че фотографията с чевермето е популярна?
- Ами, вижте единствено, каква церемониалност се излъчва от нея, какъв брой значимо пристъпва самият Цветанов, с цялостно схващане за приноса му към себеопознаването на Народа. Това е една върволица, която влачи някакво месище, и то с явен почит - като че ли носят нечий ковчег. Размерите на клетото очевермено животно са впечатляващи. Те приказват за забележителен вкус, което си е малко непристойно. Цветанов евентуално си дава сметка, че у нас на места има и полугладни хора, някъде към 2 милиона - и заради това той евентуално вижда процесията с говедото по различен метод, като позив към Народа, че нещата вървят към положително. Говедо след говедо, Народът ще бъде сит някой ден. Така, измежду пушеците на чеверметата узрява Българското Бъдеще.

- Какво мислите за войната сред ГЕРБ и президента Радев?
- Мисля, че Радев крепко ще се охарчи. Той не би трябвало да се сърди на ония, които го пощипват, изключително на Цветанов, а обилно да ги възнагради поради безплатния пи ар, който му вършат. Зорлем му усилват акциите. Но когато си ангажиран с чевермета, не ти остава време да проумееш някои елементарни неща.

Сещам се още нещо за военния церемониал – в него взе участие и една рота от Македония. Какво значи това? След като оня неблагодарник Зоран Заев, сподели, че у нас имало македонци, да не би да ни окупират към този момент? Защо се подлагаме толкоз на тия крадци-рецидивисти на Българска История? А пък боен министър е сякаш войводата Каракачанов – не се ли сеща той, че Истинските Български Войводи от Миналото биха му се изплюли в лицето?

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР