Пресичате на зелено, а по вас крещят като по убиец

...
Пресичате на зелено, а по вас крещят като по убиец
Коментари Харесай

Опасен. Как Тодор Тагарев стана политически враг номер едно

Пресичате на зелено, а по вас крещят като по палач на пътя. Пет партии употребяват подобен метод към министъра на защитата Тодор Тагарев. Експерти изясняват това с евроатлантическия курс, който следва министърът. Но този курс е единственият, който България може да има съгласно личните ѝ документи.

Най-лошото съмнение към министър Тагарев е, че той е човек без фикция. Подкрепя нападната страна, желае да модернизира армията, съветва се със съдружниците на страната, т.е. ползва документи, които са приели доста други политици от всевъзможни партии надалеч преди него. За евродепутата Радан Кънев точно това може да стои в основата на офанзивите против Тагарев. Той има и друго пояснение, само че за него по-късно, първо обстоятелствата.

От месеци министърът е обект на нападки освен от опозицията, само че и от партии, които поддържат кабинета. Ето образци.
" [Тагарев е] нездравословен отпред на Министерството на защитата ". ; " Възмутен съм от министър Тагарев ".. " Този човек е безусловно несъответствуващ за министър на защитата на България ". ;Тагарев е „ самозабравил се министър “, който е „ евроатлантик единствено на думи и поза “ и " жестоко погазва българската Конституция ". ; " С [Тагарев] би трябвало да се занимават ДАНС и специфичните служби, тъй като [той] реализира предателска национална политика "..

Тези мнения са правени в друго време и по друг мотив, само че сред тях има нещо общо - те са систематични. Звучат от разнообразни места - най-много от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Има Такъв Народ най-малко по един път седмично. Това са трите опозиционни партии в Народното събрание.
Януари 2024
През януари ескалира недоволството против Тагарев и от страна на тези, които би следвало да го поддържат. Това са партиите, които поддържат държавното управление. Поводът не беше армията или осъществяване на решения на Народното събрание, а това, че министерството му не е изпратило до депутати предложения за обществена гала, на която може да отиде всеки жител.

Най-яростен беше глобеният от Съединени американски щати за корупция Делян Пеевски от Движение за права и свободи, който счете, че Тагарев е унизил Народното събрание.

Свободна Европа изпрати въпроси до трите партии, които поддържат държавното управление – ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, с цел да научи по какъв начин те си изясняват нападките, само че не получи отговори.

Острите думи идват седмици преди ротацията на Николай Денков и Мария Габриел на премиерския пост и на фона на обществено разискване на възможни промени в състава на кабинета.

Българска социалистическа партия пък напряко си пожела министърът да бъде заменен, тъй като неизпращането на предложения демонстрира, че той е „ рисков за националната сигурност “.

До момента министър Тодор Тагарев не е коментирал последните рецензии против себе си. От вторник той е на, където има срещи с представители на държавното управление, неправителствени организации и оръжейни компании.
Как да си разбираем нападките
Коментаторите виждат минимум три аргументи за острите думи към Тагарев:
Контролът на плановете за модернизацията на армиятаЗатвърждаване на ориентацията към ЗападаПредстоящата ротацияБоя се, че в основата на офанзивата е Движение за права и свободи
„ Боя се, че в основата на офанзивата е Движение за права и свободи, а мотивът е повече геополитически, в благозвучие с рисковия завой, който писмото на Доган от предходната седмица внимателно начерта. Неведнъж съм подчертавал, че нямам никаква религия в прозападния и европейски темперамент на върхушката на Движение за права и свободи “, написа във евродепутатът и някогашен ръководител на ДСБ Радан Кънев .

Споменатото писмо на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган беше оповестено седмица по-рано. В него Доган предлага Движение за права и свободи да има двама съпредседатели -. В писмото Доган предвижда " преобразуването на политическия ни свят в законно многополюсен " и не загатва евроатлантическата ориентировка на България.

Коментарът на Радан Кънев, евродепутат от " Демократична България ", пристигна на фона на безмълвие от страна на партията, която издигна Тагарев – ПП-ДБ, а в негова отбрана до момента се изрече само.

Според някогашния длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов неналичието на поддръжка точно от тези политици е нещо необичайно.

„ Успехът на политическия пост министър на защитата зависи от политическата поддръжка както от премиера, по този начин и от партиите, които поддържат болшинството “, сподели той пред Свободна Европа.
Да се върнем обратно, да си спомним Украйна
Тодор Тагарев стана министър на защитата с през юни 2023 година Преди това в продължение на година и половина той постоянно анализираше войната в Украйна и положението на Българската войска и заемаше ясни позиции в поддръжка Киев и нужната рационализация за българската войска.

Неодобрението към него от страна на проруските партии стана ясно доста преди той да поеме сегашния си пост. Още през февруари 2022 година, когато на власт беше предходното постоянно държавно управление на Кирил Петков, от тогавашния министър председател за боен министър. Това се случи единствено няколко дни след началото на съветската инвазия в Украйна, а тогавашният министър поради проруските си позиции.

Предложението на Петков за Тагарев обаче просъществува по-малко от ден, а вместо него поста. Тагарев беше получил обществена поддръжка единствено от Политическа партия и Демократична България, само че не и от Българска социалистическа партия и " ИТН ".

В последна сметка след още два парламентарни вота година и половина по-късно Тагарев стана боен министър в сегашния кабинет. Още в първите си дни на поста той стартира да работи за изпращането на нов пряк пакет военна помощ от България за Украйна, както и включване в общата помощ, която Европейски Съюз обезпечава на Киев.

Тези негови дейности пристигнаха на фона на увъртания и разстройване на изпращането на помощ от страна на служебните държавни управления на Румен Радев, както и на опълчване по тематиката от страна на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

Техни представители неведнъж желаеха оставката на Тагарев, а дружно с „ ИТН “ (ИТН) поради „ неуспех в политиката за национална сигурност и защита “,.
„ Страйкъри “, съветници и претенции за оставка
Докато офанзивите от страна на проруската съпротива са естествени и предстоящи, по-необясними наподобяват офанзивите от партиите, които поддържат държавното управление.

Първият сходен случай беше през септември. Тогава един от съветниците на Тагарев – Мустафа Емин подаде оставка от поста си. До това се стигна, откакто, че Емин е злоупотребил със служебното си състояние, до момента в който е бил в травматология с детето си. Любопитен подробност тогава беше, че за случая писаха и съветски медии.

Последваха инспекции, както от, по този начин и от, до момента в който в това време представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха оставката на Емин,. Най-активен по случая тогава беше някогашният здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов .

Само няколко седмици по-късно Тагарев още веднъж беше подложен на критика, този път обаче от водещите фигури в ГЕРБ и Движение за права и свободи –. Повод стана настояването на военния министър за по-бързо дефинитивно одобрение на план за закупуването на машини за пехотата от Съединени американски щати, което към този момент беше минало през парламентарни комисии. Той оправда това с риск за изпускане периоди.
Възмутен съм от министър Тагарев. Да прави такива изявления не му прави чест
" Възмутен съм от министър Тагарев. Да прави такива изявления не му прави чест ", сподели тогава в коридорите на Народното събрание Бойко Борисов.

" Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, би трябвало да си подаде оставката незабавно ", сподели Делян Пеевски.

В последна сметка договорът за закупуването на машините.
„ Крайно непохватно скърпен мотив
Последният епизод от всеобщото неодобрение против Тагарев пристигна през уикенда и нямаше нищо общо с военни планове и политики.

Всичко стартира, когато в неделя заран ръководителят на Народното събрание Росен Желязков изиска пояснение от министъра за това, че народните представители не са получили специфични предложения за водосвета на знамената на Българската войска за Богоявление, както е съгласно протокол.

В този миг Желязков се намираше на публична обиколка във Виетнам. Неговото известие беше съпроводено и от коментар на депутата от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов, който също е част от обиколката. Социалистът дефинира обстановката за неуместна и сподели, че казусът „ за следващ път демонстрира, че този човек е рисков за националната сигурност на страната и колкото по-бързо си тръгне от позицията министър, толкоз по-добре “.

излезе и Делян Пеевски, който дефинира случая като унизяване на Народното събрание от „ самозабравил се министър “, който е „ евроатлантик единствено на думи и поза “.

От Министерството на защитата пък първо оповестиха, че протоколът е бил спазен, само че скоро по-късно трансформираха позицията си и признаха, че има пропуск. Заедно с това служителката на министерството, виновна за случая, изпрати позиция до медиите, с която пое виновността и заяви, че подава оставка от поста си.

Това обаче докара до нов статус на Пеевски, в който той прикани Тагарев да „ бъде мъж “ и да „ поеме отговорност “.
Очевидно е, че незначителният протоколен пропуск - даже не бих споделил " гаф " - е единствено извънредно непохватно скърпен мотив
„ Очевидно е, че незначителният протоколен пропуск - даже не бих споделил " гаф " - е единствено извънредно непохватно скърпен мотив “, написа в обществените мрежи евродепутатът Радан Кънев .

Той видя като претекст за офанзивата против Тагарев единствено два разновидността – „ партизанско- корупционен и/или геополитически (прокремълски) “.

Той свърза офанзивата на Пеевски с позиция на Ахмед Доган от седмица по-рано и изрази подозрения в „ прозападния и европейски темперамент на върхушката на Движение за права и свободи “.

Според някогашния боен министър Велизар Шаламанов е мъчно да се приказва, че мотив за офанзивите е модернизацията на армията, както и поддръжката за Украйна на Тагарев, тъй като и двете са подкрепени с гласове и от Движение за права и свободи, и от ГЕРБ.

„ В политиката егото също играе роля, в случай че някой желае да е водач, по-видим от министъра на защитата, може да се стигне до такива рецензии “, сподели още той.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР