Преразпределние на администрацията в Антикорупционната комисия, промяна в декларациите, орязване

...
Преразпределние на администрацията в Антикорупционната комисия, промяна в декларациите, орязване
Коментари Харесай

В концепцията на Цацаров за КПКОНПИ: Повече кадри в Антикорупционната дирекция, а не в администрацията

Преразпределние на администрацията в Антикорупционната комисия, смяна в декларациите, орязване на кръга от лица, които да бъдат разследвани - това бяха главните оферти за смяна в работата на КПКОНПИ, направени от двамата претенденти за ръководител на Комисията.

Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от " Воля " Симеон Найденов са двете номинации за началник на Антикорупционната комисия. Днес в отрасловата парламентарна комисия те бяха изслушани от народните представители и показаха в детайли концепциите си за ръководството на КПКОНПИ, в случай че бъдат определени на поста.

Според Сотир Цацаров числеността на администрацията на КПКОНПИ е прекомерно огромна, а едвам 7% от чиновниците в нея се занимават директно с предварителна защита на корупцията. Затова той предлага и преразпределяне на административната конструкция на комисията.

Цацаров планува и промени в декларациите, които се попълнят, тъй като сега няма ясни правила, което пък води до допускането на доста неточности. 

Главният прокурор желае и основаването на съвещателен съвет, който да дава мнения за законопроекти, които крият корупционен риск. По думите му би трябвало да се сътвори и нов механизъм за инспекция на честност на чиновниците на КПКОНПИ.-->

" При персонален състав на комисията, какъвто бе представен – 482 щатни бройки, 7% са чиновниците, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и директно противопоставяне на корупцията. Всичко друго е обща администрация, предварителна защита на корупцията, спор на ползи, обществен указател и впрочем. При всички случаи броят на чиновниците в тази дирекция би трябвало да бъде повишен. Изрично желая да кажа, че не планувам, каквито и да е нарастване на щата, било на обособени дирекции, било на цялата комисия, които да се дължат на безспорното им нарастване. Този брой дава цялостната опция не просто да се редуцира администрацията, само че и тя да бъде рационално разпределена, като тези звена, изключително дирекция „ Антикорупция “, да бъдат подсилени “, уточни Цацаров.

Той планува и непрекъснат медиен мониторинг при изцяло равно отнасяне на всички медии като източник на информация, защото по закон точно източниците от изявленията от средствата за всеобща връзка се приравняват на сигнал. 

Според Сотир Цацаров би трябвало да се преразгледа и кръгът от лица, които да бъдат разследвани за корупция. Главният прокурор е на мнение, че той е прекомерно необятен, като даде образец с изпълнителния шеф на Българския състезателен тотализатор и шефове на районни поделения на изпълнителни организации.

Той е безапелационен, че нови пълномощия на комисията не са нужни, а старите би трябвало да бъдат доразвити.

" Нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че в случай че бъда определен, общо взето комисията ще стартира от този избор и ще стартира да гради работата си от този миг. Каквато и оценка да бъде давана за досегашната й работа, Комисията има своите достижения, заключи Цацаров.

В концепцията си Симеон Найденов от " Воля " пък означи, че битката с корупцията е доста комплицирана, защото такива закононарушения се потвърждават доста мъчно.

Според него Комисията се нуждае от застраховане с нови фрагменти, както и от по-добро възнаграждение на чиновниците.

" Ще бъдат привлечени добре подготовни специалисти, които да оказват помощ на комисията с това тежко събитие корупцията. Това означавна и уголемение на сградния фонд. Трябва да бъде въведено и образование в учебните заведения и университети за противопоставяне на корупцията. Ще бъдат преразгледани и декларациите, тъй като в този момент са усложнени ", показа концепцията си Симеон Найденов.

След извършеното чуването се планува другата седмица двете кандидатури за ръководител на КПКОНПИ да бъдат гласувани от народните представители.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР