Преразглеждане на механизма за задължените лица е най-добрият вариант. Това

...
Преразглеждане на механизма за задължените лица е най-добрият вариант. Това
Коментари Харесай

EVN: Преразглеждане на механизма за задължените лица за енергийна ефективност е най-добрият вариант


Преразглеждане на механизма за задължените лица е най-хубавият вид. Това сподели на среща с публицисти заместник-председателят на УС на EVN България Калина Трифонова. Трите разновидността, които се плануват в българското законодателство не работят и изискват голям финансов запас.

В българския закон (за енергийна ефективност) е написана директивата и ограниченията за задължените лица: енергоефективни услуги, пазаруване на удостоверения за енергийни спестявания, вноски във фонд, напомни тя. От обяснението й обаче се оказва, че и трите ограничения са извънредно скъпи, а различни ограничения, по този начин както работи тази скица в други страни няма по какъв начин да бъдат осъществени.

Енергийно ефикасните услуги са композиция от ограничения и дейности, които водят до потвърдено икономисване на сила. Съответно това е инвестиция при краен консуматор, което обаче значи дадена компания, например EVN да отиде при краен консуматор, да направи одит и да засече спестяванията. С тях да се отиде в АУЕР и да каже: ето, ние апартамент по апартамент, домакинство по домакинство успяхме да създадем тези спестявания. Това обаче не са малко разноски чисто оперативно и административно, изясни Трифонова. Изчисленията на компанията сочат, че в случай че се тръгне по този път това значи с казуса да се занимава цялата администрация и логистика на компанията.

Освен това по сегашната скица за задължените лица по закона за енергийна успеваемост внезапно се оказва, че обгръща електроснабдителните сдружения, сподели тя, като направи обзор по какъв начин е вървяла схемата до наскоро.

„ Най-големият % от задължените лица е разпределен към трите крайни снабдителя. Тази скица за задължените лица изисква големи вложения. Различните изчисления сочат, че сред 1000 и 2000 лв. са нужни при сегашните цени, с цел да се спести 1 МВтч.
Тоест, за постигането на икономисване от 1 МВтч инвестицията е сред 1000 и 2000 лв., несъмнено зависи от първичните параметри “, сподели Трифонова.

Вторият вид, който е очакван в закона обвързван със закупуването на уверение за енергийни спестявания. Тук обаче пораждат два казуса – от една страна закупуването на уверение отстранява задължението на сдружението към АУЕР, само че не значи, че е осъществена енергийна успеваемост. Тоест отнася се единствено за тип търговия. Вторият е обвързван с цената на едно такова уверение, което както се оказва не значи енергийно икономисване.

„ Вторият вид е да си купим уверение за енергийни спестявания на издадени към този момент незадължени лица. Това все още е единствения вероятен вид да си осъществим в период задачите като задължени лица. Тъй като на пазара са налице такива удостоверения, ние сме поканени на търг да си ги купим. Но регулаторът и през вчерашния ден сподели, че те няма по какъв начин да влязат в цените на крайните клиенти, тъй като с нищо не способстват за увеличение на енергийната успеваемост, а е една търговия. Ако ги купим те ще останат за наша сметка. Тоест, ние ще може да си осъществим задачата, само че регулатора, защото няма нищо осъществено като енергийна успеваемост към краен клиент, ще каже: Ами, от кое място накъде, ще ги трансферирам върху краен консуматор? И ще е прав.

Удостоверенията се оферират от „ България инженеринг “ и EVN има покана за присъединяване в подобен търг да си купят удостоверенията, с цел да не бъдат санкционирани “, разясни Трифонова. Тя посочи, че евентуално компанията си е направила някаква инвестиция и е осъществила спестявания, като в този момент желаят да ги продаде на задължените лица.

„ Според една презентация при планирана цена от 30 лв. на МВтч за такова удостоверения ( като задължено лице от страна на EVN като краен доставчик, плюс топлофикация и търговец) е в границите на към 6,5 млн. лв..

Търговецът ни от предходната година е на загуба, понесохме много съществени турболенции с пазара и отпадането на един главен състезател от него през предходната година и в случай че снабдяването реши да извади отнякъде тези 6,5 млн. лв. значи да банкрутира. Това са отговорностите единствено за 2017 година и 2028 година и са за сметка на самото сдружение. Регулаторът няма по какъв начин да ги включи в цената, минимум, тъй като не способстват за енергийната успеваемост при крайните клиенти “, посочи още зам.-председателят на компанията.

В отговор на въпрос какви са отговорностите за енергийна успеваемост на сдруженията от групата на EVN, Трифонова изясни, че задачите за енергийна успеваемост на сдруженията от групата са разграничени на интервали. „ Сега би трябвало да отчетем за 2017 и 2018 година комулативна цел от 214 Гвтч “. Те би трябвало да са потвърдени посредством издадени на тяхно име енергийни спестявания и сме реализиране на енергийно икономисване при краен консуматор.

„ За да ги потвърдим би трябвало да сме минали през методиките (20 на брой) признати от АУЕР за пресмятане на крайната цел. Друг е въпросът, че тези методики касаят ограничения в промишлеността и не са използвани за краен доставчик и търговец “, очерта следващият проблем тя.

„ Единственото, което може да се употребява от методиките на АУЕР е преди и след изолираност на обещано жилище. Но тази инвестиция от 1000 – 2000 лева на МВтч е голяма. Ако би трябвало да го изчислим, ние сме банкрутирали още на първия месец “, добави тя.

Калина Трифонова разяснява и третата опция – вноска във фонд, която се оказва още по-невъзможно. Вноските обаче не са избрани, а единствено дискутирани. Те обаче са „ за вноски от задължените лица по 1000 лева на МВтч в този фонд “. „ Ние тогава казахме отлично, само че няма от кое място да ги вземем тези пари. Ние би трябвало да извадим 214 млн. лева и да ги вкараме в този фонд, с цел да си осъществим задачата. Ако би трябвало да създадем това, за двете години и то единствено за EVN, като се изчислят стават милиарди “, разяснява още Калина Трифонова.

Преди това Анна Димитрова от сдружението и Калина Трифонова обясниха, че всички страни в Европа, които работят по схемите за задължени лица към този момент ги преразглеждат. Те са, също така доста мъчно използвани в хибридни пазари – контролиран и свободен. При други страни, където такива схеми работят енергийната успеваемост минава през цените на контролираните услуги.

Първоначално страните, които заявяват, че ще употребяват тези схеми за задължени лица са били 17, като след това от тях се отхвърлят Естония, Литва и Унгария. Остават 14 страни сега, които ползват схемите за задължени лица, като композиция с различните ограничения, които имат за реализиране на задачата си, поета като ангажимент на страната за енергийна успеваемост. Тези схеми за задължени лица във всички страни, като се изключи България минават през финансиране авансово от крайния клиент, защото изискват голям запас. Общо взето схемите за задължени лица е една от най-скъпите като механизъм за осъществяване на задачите за енергийна успеваемост. Лицата са разнообразни – в Италия да вземем за пример са мрежовите компании. Там финансирането става през мрежовата цена, само че там е въведен така наречен „ бял документ “, който може да се търгува.
Във Франция схемата планува 1 евроцент на кВтч върху цената на силата, който влиза във Фонд, след което задължените лица осъществят ограничения при крайните клиенти за доказване и реализиране на енергийната успеваемост – т.е. за замяна на електроуреди, на дограма, саниране и прочие Механизма за достъп до този фонд е посредством съдействие сред задълженото лице и страната. Снабдителите се стремят да привлекат хора, компании, които имат интерес да изпълнят ограничения за енергийна успеваемост по-късно на тях им се прави енергиен одит, дефинират им се ограничения по даден план и към този момент с този план се кандидатства към този Фонд за приемане на общо-взето 100-процентово финансиране, изясни Анна Димитрова от EVN.

Затова се назовава скица за задължените лица, тъй като страната взе участие в кооперация във всички етапи, а не споделя единствено: „ ти си задължено лице и не ме интересува какво ще правиш по-нататък за осъществяване на задачата си “, изясни Трифонова. Заедно с страната се дефинира метода на финансиране на тази скица, ограниченията, които са възможни за осъществяване при крайни клиенти по тази скица, беше безапелационна тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР