Препятствия в процеса на глобална към момента се оказват националните

...
Препятствия в процеса на глобална към момента се оказват националните
Коментари Харесай

Национални интереси и геополитически битки - основни препятствия пред глобалната ваксинация

Препятствия в процеса на световна все още се оказват националните ползи, геополитическите битки и икономическите ползи. Така разказва обстановката във Англия доктор Майкъл Хед от университета в Саутхемптън в изявление за предаването " Събота 150 " по БНР.
" В Обединеното кралство имахме затваряне през последните седмици, а дружно с това се организира доста сполучлива имунизационна акция. Тези два фактора се комбинираха доста добре, с цел да се понижи темпа на заразяване. Това ще се случва на всички места по света, щом имунизирането се ускори и в други страни. Няма да можем да имунизираме всички, само че ще понижим сегашните високи темпове на заразяване до доста ниски равнища, придобивайки надзор над Covid-19 “, споделя той.
 Само за шест седмици: 41 милиона ваксини против ковид изнесени от Евросъюза Само за шест седмици: 41 милиона ваксини против ковид изнесени от Евросъюза
Само за последните шест седмици Европейски Съюз е изнесъл 41 млн. дози ваксина към 33 страни. Това заяви ръководителят на Европейската комисия, цит...
Пред сполучливата формула обаче непрекъснато пораждат спънки. Здравната работа във предизвести, че досегашният ритъм ще бъде занимателен през април заради проблем с доставки на " АстраЗенека “ от индустриалните ѝ потенциали в Индия. Наред с това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че може да бъде спрян износът на ваксини, създадени в Съюза, към Англия. Тя оправда това с обстоятелството, че в предходните месеци Островът не разреши противоположното - " АстраЗенека “ да компенсира понижаване на европейските доставки с английска продукция. Недостатъчните доставки следват и от незадоволителното произвеждане, подвластно от мрежите за дистрибуция на фармацевтичните компании.
" АстраЗенека “, да вземем за пример, създава на 25 места в 15 страни. " Джонсън и Джонсън “ създава имунизацията си в Нидерландия, откъдето я праща за бутилиране в Съединените щати. За " Модерна “ процесът е разграничен сред Швейцария и Испания. В Съединени американски щати, където към този момент са сложени над 100 милиона дози, са решили въпроса, като на по-ранна фаза са подсигурили федерална помощ за фармацевтичните компании в границите на проекта Warp Speed. Той разрешава да вземем за пример на " АстраЗенека “, " Модерна “ и " Джонсън и Джонсън “ да употребяват по-рано построени индустриални мощности, които обгръщат целия цикъл по изработката на ваксини. После те предпочитано се слагат в Съединени американски щати. В момента Германия, Италия и доста други страни по целия свят влагат в сходни уреди, което ще е от основно значение, тъй като предизвикването се усложнява.
" Смятам, че в някакъв миг ще ни е нужна подсилваща имунизационна доза, която да ни обезпечи отбрана против появяващите се варианти на ковид. Ваксините, които към този момент имаме, са извънредно ефикасни против истинския вариант и този, който се появи във Англия - Б117. Осигуряват някаква отбрана и против вариантите от Бразилия и Южна Африка. Но считам, че ще ни е нужна още една имунизационна доза в бъдеще. Надявам се да не е прекомерно скоро, тъй че да можем да приключим първичната имунизация, а спомагателната доза да се сложи след няколко години. Също по този начин, тъй като не знаем какъв брой дълъг ще е имунният отговор от имунизациите. Знаем, че той е доста мощен най-малкото през първите месеци, а съгласно мен е евентуално да устоя няколко години, само че за момента не знаем дали това ще е дълго време или единствено 2-3 години. Така че ще би трябвало да се редим и за още една доза - дали поради новите варианти, или с цел да поддържаме имунитет “, счита доктор Хед.
Подобен сюжет усложнява конкуренцията с разновидностите. Към момента имунизационният развой е сложен даже в Европейския съюз - поради липса на американската индустриална подготовка, а може би и поради неразбираемите контракти с фармацевтичните компании. Но да погледнем оттатък нас. Една африканска страна като Етиопия получи първите си имунизационни дози чрез световния механизъм " Ковакс “ тази седмица и се надява да имунизира едвам 20 % от популацията си до края на годината. Там епидемията занапред се ускорява, с повишаване на новите и смъртните случаи приблизително с 11 % на седмица. Подобна е обстановката и на други места в Африка. В европейска Молдова все още доставените дози са едвам 36 хиляди, в случай че единствено лекарите в страната са 60 хиляди. Много други страни чакат първите си доставки. А нови варианти могат да се появят на всички места, където обстановката не е овладяна?
 Ваксините - новата конкуренция във въоръжаването Ваксините - новата конкуренция във въоръжаването
Ваксините за COVID-19 не са единствено мечтани като отбрана от смъртоносния вирус, те са и валута в борбата за световно въздействие, настояват експер...
" Няма да сме в сигурност в личните си страни, до момента в който целият свят не е имунизиран, тъй като видяхме какъв брой елементарно се популяризира Covid-19. Това, на което можем да се надяваме, е отварянето на повече индустриални мощности, които да усилят потенциала на разпределението на имунизациите. Ще забележим и утвърждението на доста нови ваксини през идващите 6 до 12 месеца - доста ваксини са в клинични тествания и в случай че са сполучливи, това ще значи повече имунизационни дози за целия свят. Местата за произвеждане на ваксини в Индия са доста ефикасни и покриват огромна част от Югоизточна Азия. Да се надяваме, че успеваемостта на „ Ковакс “ ще се усили, тъй че повече ваксини да доближат да вземем за пример до Субсахарска Африка. Със сигурност би трябвало да имунизираме всички, с цел да можем да спрем опасността “, добавя експертът.
" Да имунизираме всички “ се трансформира в девиз и на геополитическите борби сред Западния свят, Русия и Китай, които се водят в обичайни оспорвани територии като Латинска Америка, Югоизточна Азия и Западните Балкани, а и в самия Европейски съюз. Въпросът още веднъж е коя от огромните сили ще може да ти достави ваксини, откакто първо е задоволила личните си потребности? Ситуацията сега не наподобява като нужното ни световно съдействие. Специалистите към този момент гледат към създаването на нов тип мултивалентни ваксини, които да са ефикасни против откритите разновидности на ковид.
В разбор за " Форин полиси “ инфекционистът Майкъл Остерхолм и писателя Марк Олшакер акцентират, че ни е необходим фармацевтичен еквивалент на плана " Манхатън “, посредством който да се създаде универсална коронавирусна ваксина, налична за всички. Към момента обаче този развой се спъва както от политиката, по този начин и от обстоятелството, че фармацевтичните компании споделят технологиите си най-вече в границите на лимитирани бизнес партньорства. " Трябва да забележим по-свободно шерване на елементи за имунизациите, патенти и друга интелектуална благосъстоятелност, за да ускорим имунизационния развой. Със сигурност това би трябвало да се случва сега, а също по този начин би трябвало да мислим за идната пандемия. Защото ще има друга пандемия и би трябвало да използваме опита си от тази. Нужни са ни, да вземем за пример, места за произвеждане на ваксини в няколко страни в Субсахарска Африка, които да обслужват предпочитано хората на континента. Трябва да стартираме и партньорства, в които данни и проекти за произвеждане на ваксини са свободна информация, посредством която индустриалните потенциали да се усилят при идната световна здравна рецесия. Много неща можем да създадем преди идната пандемия, които трябваше да създадем преди тази. Дано да ни е за урок “, приключва доктор Хед.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР