Препроаджбата на ЧЕЗ в момента е спряна, заяви пред журналисти

...
Препроаджбата на ЧЕЗ в момента е спряна, заяви пред журналисти
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Препродажбата на ЧЕЗ в момента е спряна

Препроаджбата на ЧЕЗ сега е спряна, съобщи пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Перник, където ревизира готовността на сдружение за зимния сезон. Тя акцентира, че страната не е безразлична към договорката, защото снабдяването с ток на половин България е част от националната сигурност.

Перник

Общо петима са били претендентите да купят активите на ЧЕЗ у нас. По неофициална информация са били препоръчани предложения сред 120- 250 млн. евро. Според чешки медии най-високата оферта е на предприемача Христо Ковачки.

Снабдяването с електричество на Западна България, е част от националната сигурност, съобщи министърът на енегетиката Теменужка Петкова в Перник, където ревизира готовността на електорпреносни мощности на ЧЕЗ за зимата.

Бъдещата продажба на ЧЕЗ ще бъде доста прецизно следена както от страната, по този начин и от регулаторните органи, подсигурява енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Тази процедура е спряна, дали краткотрайно, дали непрекъснато, само че... този, който бъде избран за покупател, в случай че се стигне до завършване на тази договорка, той ще би трябвало да бъде тестван надлежно от нашия регулатор, с цел да се ревизира дали тази компания има капацитета да прави тази толкоз виновна работа, за какво не трябва да забравяме, че електроенергийната сигурност на страната е съществена част от нашата национална сигурност. Така че никой няма да подходи с лека ръка на избора на един възможен нов притежател.
Оперативният шеф на ЧЕЗ съобщи, че не разполага с информация дали процедурата по продажбата е краткотрайно или изцяло прекъсната, само че подсигурява, че сдружението е квалифицирано за зимата.

Виктор Станчев - действен шеф на ЧЕЗ: Цялата процедура по продажбата на компанията се движи в Прага, там където е централата на майката и действително ние не разполагаме с информация, която можем да ви предоставим. Готови сме за зимата макар, че сме средата на септември. Разполагаме с над 400 спешни екипа на територията над 300 високопроходими автомобила.
ЧЕЗ поддържа над 56 хиляди км. мрежа в Запдана България. От компанията оповестиха, че са направили профилактика на всички подстанции, на 376 въздушни електропровода и 186 кабелни.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР