Препотвърдихме се обещанието, че темата за Репулбика Северна Македония задължително

...
Препотвърдихме се обещанието, че темата за Репулбика Северна Македония задължително
Коментари Харесай

Бориславова след коалиционния съвет за Скопие: Единни сме, да оставим експертите да работят

Препотвърдихме се обещанието, че тематиката за Репулбика Северна Македония наложително ще мине през разискване в Народното събрание сподели представителят на кабинета Лена Бориславова след края на съдружния съвет в петък вечерта. Той продължи три часа, а тя дефинира разговора като градивен.

Коалицията ще работи единно, само че дано оставим специалистите и дипломатите да работят и да намерят най-хубавия метод да е показан българската позиция и предпазена от всеки един сътрудник, разяснява тя.

Бориславова изясни, че министър председателят Кирил Петков не е разговарял към момента с президента Румен Радев за нуждата от привикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по тематиката за еврочленството на Северна Макудония, какъвто министър ръководителят прикани да бъде призован от президента.

Това няма да е държавното управление и кабинетът, които ще предадат българския народен интерес. Абсолютно заставаме зад концепцията за необятна поддръжка, в случай че има стъпки по Република Северна Македония, съобщи тя.

В последните седмици тематиката с наложеното от България несъгласие над еврочленството на Скопие е изключително настояща, защото държавното управление е подложено на външен напън за повдигането на бариерата пред Северна Македония.

Коалиционният съвет удостовери упованията, че на него няма да има друга от досегашната позиция на участниците в ръководството.

Междувременно президентът Румен Радев разгласи пред публицисти, че чака са се следват към този момент взетите през януари решение на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по отношение на изискванията за стартиране на Република Северна Македония в Европейски Съюз, както и да се отстоява българския интерес и Копенхагенските критерии за участие в Европейския съюз:

" Ако всичко това се случи, ние по най-хубавия метод ще помогнем на Република Северна Македония да върви по този път ", съобщи президентът. Предвид апела на премиера Кирил Петков още веднъж да се свика КСНС по тематиката за Северна Македония, Радев изрази вяра, че " поради фокусът, който е подложен от държавното управление върху външната политика, то няма да губи от взор тежката обществена и икономическа рецесия в страната ".

" Очаквам този порив и сила, които се влагат за решаването на проблемите на Република Северна Македония по нейния път към Европа, да се ползват в не по-малка степен за решение на проблемите на българските жители ", сподели още той.

По-рано денем депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов съобщи, че партията му ще отиде на съдружния съвет, с цел да разбере за какво въобще се събира той.

По думите му партията ще отиде, с цел да разбере за какво въобще се събира съветът.

Според него позицията на България по тематиката е ясна.

Въпросът със Северна Македония провокира съществено напрежение в ръководещата коалиция. Непрекъснато се появяват клюки, че министър председателят Кирил Петков е подготвен на отстъпки. Той отхвърля и твърди,.

Наскоро министър-председателят изиска президентът за национална сигурност (КСНС), с цел да се разиска тематиката.

Държавният глава не се съгласи и сподели, че първо трябвало да приказва с Петков.

На сходна позиция са и от Има Такъв Народ.

Балабанов разяснява, че съгласно него няма потребност от такова съвещание.

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия съобщи, че няма съображение за повдигане на ветото във връзка с Северна Македония.

Според него в договарянията не е бил реализиран прогрес. Вигенин се съгласи с настояването за привикване на КСНС.

" На него всички да бъдем осведомени на какъв стадий сме, какви са предложенията на държавното управление, да забележим има ли положителен проект за развиване на връзките ", съобщи той.

На въпрос дали има прогрес сред преговорните групи, Балабанов съобщи, че не знае. Но акцентира, че това, което виждал от страна на Северна Македония, влошавало процеса.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разяснява от своя страна, че е " въпрос на народен интерес на България РСМ да бъде член на Европейски Съюз откакто извърши нашите упования ".

" Нашите упования са свързани със отбраната на човешките права, т.е. това са тематики, свързани с базовите критерии за въобще допускане до процедура по приемане, така наречен Копенхагенски критерии. Към днешна дата Скопие не извършва тези критерии, само че в случай че се откри в тристранните връзки сред Скопие, Брюксел и София такава обстановка, в която ние да запазим и да повишим гаранциите, че сходно осъществяване ще настъпи, тогава това би трябвало да бъде деликатно разисквано ", разяснява той.

" Ние чакаме гаранции за това, че РСМ ще промени своята конституция и тези гаранции да станат част от преговорната рамка сред Европейска комисия, Европейски Съюз и Северна Македония ", съобщи Христо Иванов.

Когато приказваме за преговорната рамка, това значи Европейска комисия да поеме ангажимент ние към този момент дружно с нея да можем да стопираме процеса на договаряния за Северна Македония, в случай че се откри несъблюдение на поетите задължения, изясни той.

По думите му това значително би нараснало тежестта на нашата позиция.

За момента сме единствено ние против Северна Македония, означи Иванов.

Той добави, че сюжетът, който разказва, значи нашата позиция да бъде подкрепена от целия Европейски Съюз в лицето на Европейска комисия.

Попитан дали може да има решение до края на юни, той отговори, че срокът е извънредно къс и не е оптимист, само че дано да се види какво ще предложи френското председателство, както и анализът на външно министерство.

България упорства македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония.

Искането Европейски Съюз да стане поръчител за спазването на българските ползи, пък не се приема от страните членки, които не са склонни да вкарват на европейско равнище двустранни въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР