Препоръките, които Програма Достъп до информация“ през последните години отправя

...
Препоръките, които Програма Достъп до информация“ през последните години отправя
Коментари Харесай

Ал. Кашъмов: Властта пренебрегва препоръките за достъп до информация

Препоръките, които Програма „ Достъп до информация “ през последните години насочва не се адресират в нужната степен, а някои въобще не се адресират. Този извод се постанова в систематизирания отчет за 2017 година за положението на достъпа до информация у нас. Ръководителят на програмата юрист Александър Кашъмов разясни в предаването ”12+3 ”:
" Години наред към този момент предлагаме да се одобри Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до публични документи, което не се прави. Препоръчваме да се сътвори комисия или комисар, като самостоятелен орган, отговарящ за контрола по прозрачността на администрацията – това също не се прави. Не се извършва и нашата рекомендация най-малко в изпълнителната власт да има орган, който да се занимава с контрола и координацията на работата ".

Въпреки подобренията в закона от 2015 година, с цел да се трансформира подобрението в процедура се изисква някой да следи какво се случва, само че това за жалост не е реалност, посочи Кашъмов:

" Управлението залитна в друга посока – битка с корупцията само със средствата на репресията, на конфискацията. Това са значими средства, само че прозрачността, даването на достъп до информация – това е предварителната защита на корупцията и по нея би трябвало да се работи не по-малко, само че това наподобява не е приоритет на страната ".
Особен акцент в отчета е парламентарната бистрота през миналата година поради няколко импортирани законопроекта без публично разискване и нужното издание на документи по тях. От Програма " Достъп до информация " предизвестяват и за заплахата за обществените регистри:

" Идващото ново и по-силно законодателство за отбрана на персоналните данни да не се окаже, че ще задуши свободния достъп до социална информация, до информация от обществените регистри и информация, която употребява проверяващата публицистика ".

Такава заплаха съществува, безапелационен бе Александър Кашъмов. Той засяга импортирания за разискване проектозакон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни, където по думите му има формулировки, които би трябвало да се уточняват, с цел да не се наруши нежният баланс сред достъпа до информация и отбраната на персоналните данни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР