Препоръката на Европейската комисия за предоставяне на статут на страна-кандидатка

...
Препоръката на Европейската комисия за предоставяне на статут на страна-кандидатка
Коментари Харесай

Комисарят по разширяване Вархеи: ЕС очаква от БиХ осезаеми резултати по реформите

Препоръката на Европейската комисия за даване на статут на страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз на Босна и Херцеговина съставлява предложение към жителите на страната, само че също по този начин идва с " огромни упования " за реализиране на осезателен и забележим " прогрес по нужните промени ", съобщи еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи след среща с членовете на президентството на Босна и Херцеговина, заяви БГНЕС, базирайки се наN1.

" Ние вършим това за народа на Босна и Херцеговина. Ние сме доста транспарантни, тъй като нашата рекомендация е доста ясна. Искаме Босна и Херцеговина да получи статут на кандидатка още в този момент. Но това е и рекомендация, която идва от наша страна с огромни упования. Пътят към Европейски Съюз е отворен, само че е належащо страната ви да реализира резултати. Очакваме тези стъпки да бъдат подхванати неотложно. Сега политическите водачи на тази страна би трябвало да трансфорат това в действителност за народа на тази страна ", сподели Вархеи.

Според еврокомисаря по разширението той е пристигнал в Босна и Херцеговина " в сериозен миг ".

„ Всички ние в Европейски Съюз, в съседство, нашите сътрудници и съдружници, се намираме в средата на геополитически ужас, който е провокиран от една война толкоз покрай нас. В тези неспокойни времена наш извънреден стратегически интерес и нужда е да укрепим всички наши партньорства и се нуждаем от надеждни, сигурни съдружници в нашето съседство. Необходимо е да напредваме по-бързо в осъществяването на общия ни позитивен дневен ред ", съобщи Вархеи.

Официалният представител на Европейски Съюз означи, че неотдавна Европейската комисия е предложила даването на статут на претендент за участие в Европейски Съюз на Босна и Херцеговина и че той е пристигнал в Сараево, с цел да разиска " по какъв начин да създадем това “.

„ Решението дали да се даде на Босна и Херцеговина статут на страна-кандидатка за участие в Европейски Съюз в последна сметка ще зависи от държавите-членки на Европейски Съюз “, сподели Върхеи.

" Разбира се, вашата роля е решаваща, с цел да стане това действително, осезаемо и очевидно. Така че да можем да съобщим за напредъка преди декемврийското съвещание на Европейския съвет тази година, на което мощно се надяваме да бъде взето позитивно решение и да бъде възложен статут на претендент за участие на Босна и Херцеговина ", акцентира Вархеи.

Той обаче означи, че с цел да се случи това, отиващият си Съвет на министрите на Босна и Херцеговина би трябвало да одобри всички идни ограничения за прогрес към Европейски Съюз, а председателството би трябвало да подсигурява, че интеграцията в Европейски Съюз и 14-те основни целта, които Европейската комисия дефинира за Босна и Херцеговина във връзка с промените, би трябвало да бъдат приоритет за новоизбраното държавно управление през идващите 4 години.

„ Предвид провокациите и идните задания, несъмнено, насърчих членовете на председателството да усилят напъните си и да основат среда на доверие, градивен разговор и положително съдействие. За да може председателството да стане още по-ефективно, както е било в предишното ", съобщи Вархеи.

Той приветства " позитивното развиване ", настъпило след рекомендацията на Европейска комисия, като означи, че то е доста окуражаващо.

" Виждаме, че през последните 6 седмици нещата се движат по-бързо от всеки път. Надявам се, че това единствено ще се форсира още повече. Защото имам огромно доверие и упования към управлението на Босна и Херцеговина. В противоположен случай не бихме се заели по този метод ", съобщи Вархеи.

Председателят на президентството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович съобщи, че е уведомила Вархеи за процеса на основаване на държавно управление в страната. Цвиянович съобщи, че държавното управление на босненската единица Република Сръбска (РС) ще организира учредителното си съвещание през идващите 10 дни и изрази вяра, че другата полуавтономна единица - Федерацията (ФБиХ) - ще завърши този развой през идващите няколко седмици.

Членът на бошняшкото председателство Денис Бечирович съобщи, че е настъпил моментът да се подхващат нужните стъпки за реализиране на прогрес по този въпрос, като се аргументира, че това не е било направено от тези, които управляваха страната преди последните избори.

" Време е да създадем позитивен завой ", акцентира Бечирович, като добави, че срещата с Вархеи е била " окуражаваща " и че даването на статут на Босна и Херцеговина като кандидатка за Европейски Съюз ще съставлява нов подтик за промените в страната.

" Европейски Съюз няма да се приспособява към стандартите и критериите на БиХ, а ние ще се приспособяваме към стандартите и критериите на Европейски Съюз ", заключи той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР