Препоръчваме на всички общини от Пловдивска област да въведат използването

...
Препоръчваме на всички общини от Пловдивска област да въведат използването
Коментари Харесай

Областна администрация в Пловдив проучва внедряването на системата за видео-жестов превод


„ Препоръчваме на всички общини от Пловдивска област да вкарат потреблението на Платформата за обезпечаване на видео-жестов превод, с цел да може хората със слухови увреждания да получат действителен достъп до администрацията “. Това заяви заместител регионалният шеф Димитър Добрев след среща с представители на обединяване Deaf.bg,  коeто включва фондация ”Заслушай се ”, фондация “Взаимно “ и Младежката организация на глухите деятели – МОГА. Те гостуваха в Областна администрация – Пловдив, с цел да показват по какъв начин Законът за българския жестов език да се ползва на локално равнище.  Според условията „ държавните институции и органите на локалното самоуправление са длъжни да обезпечават превод на български жестов език “, когато те употребяват услугите на администрацията като по този начин се подсигуряват правата на глухи жители. Затова регионална администрация също изследва опциите за внедряване на системата за видео-жестов превод.

Платформата за обезпечаване на видео-жестов превод е създадена за Социалното дружество на Обединение Deaf.bg – „ Наистина жестов език “. Специализираното уеб-приложение дава опция за тристранна видео връзка сред ням консуматор, преводач от и на жестов език и чиновник на институция. Приложението съдържа още текстов чат и секция с видео отговори на най-често задаваните въпроси по тематики, свързани с административното обслужване.

Участниците в срещата обясниха, че българският жестов език е едно огромно благосъстояние, със своя граматика и правила. Той дава опция на глухите хора да поддържат връзка, да съхраняват своята просвета и еднаквост, подсигурява тяхната равнопоставеност в публичния живот.  Българският жестомимичен език е знаков и комбинира жестове с ръце с изражение на лицето и езика на тялото, с цел да съобщи смисъла на някоя дума. По публични данни той се употребява от 40 000 глухи хора в България.

Представителите на Deaf.bg споделиха, че тяхното обединяване от неправителствени организации работи за една модерна, сполучлива и развита глуха общественост, с фокус върху овластяването, лингвистиката, образованието и технологиите. По думите им задачата им е да трансформират публичните настройки и да накара повече хората да научат повече за тяхната общественост и поддържат социализацията и реализацията на хората със слухови увреждания.

„ Областна администрация ще продължи да спомага и да партнира на всички начинания, които могат да оказват помощ да се пременят публичните настройки, да се помогне на чуващите да научат повече за общността на хората със слухови увреждания и по този начин да се поддържа  тяхната социализация и реализация “, акцентира Димитър Добрев.

В срещата, като представители на Deaf.bg взеха присъединяване господин Петър Евгениев, госпожа Силвия Чапкънова от фондация “Заслушай се ”, господин Александър Иванов - МОГА - Младежка организация на глухите деятели, господин Иван Бургов, от фондация “Взаимно ” и госпожа Ели Иванова, която обезпечи жестовия превод.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР