Преполовената вече кампания за кандидатпрезидентските избори дава възможност за по-ясни

...
Преполовената вече кампания за кандидатпрезидентските избори дава възможност за по-ясни
Коментари Харесай

В средата на кампанията: Радев запазва шансовете си за победа, стратегията на Панов не сработва

Преполовената към този момент акция за кандидатпрезидентските избори дава опция за по-ясни заключения, свързани с тримата съществени кандидати, издигнати от инициативни комитети, само че подкрепени от политически сили. " Капитал " се обърна към двама политически наблюдаващи с три въпроса, свързани с особеностите в акциите на Румен Радев, Анастас Герджиков и Лозан Панов, които могат да дефинират възможностите им за класиране на балотаж и за изхода от конкуренцията за идващия държавен глава. Как оценявате динамичността на кандидатпрезидентската акция до момента - трансформират ли се събитията към Радев, Герджиков и Панов по отношение на момента на включването им в нея? Фотограф: Красимир Юскеселиев Първан Симеонов, политолог, изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл "
По всичко проличава, че Румен Радев е решил да не прави кой знае какъв брой ярка акция досега. Той правеше предварителна акция, само че в самата акция най-малко към този момент избира малко по-сдържан метод. Може би тъй като се тормози, че въвеждането на зеления документ да вземем за пример може да има повлияе на възможностите му. Изгледите за Радев по този начин или другояче не престават да са много положителни, само че това е нов колорит.
Що се отнася до Герджиков, той започва добре със самото си битие, тъй като мнозина се изненадаха, че ГЕРБ изобщо е в положение да издигне интелектуален претендент с положителен метод. Герджиков обаче май се оказа прекомерно положителен - през последните дни и той, и ГЕРБ смениха тона на акцията и в този момент са радикални.
Що се отнася до Лозан Панов, той е една от относително изненадващите фигури в тази акция, защото умишлено или не, подкрепя Герджиков все още. Поведението на Панов е остро основно против Радев и това е ненапълно разбираемо, защото двамата са съперници основно за еднакъв електорат, само че Панов прекали, както и в някои пиарски опити да се покаже " земен човек ", провокирали подигравка. Друг е въпросът, че може би няма и други избор, защото " Демократична България " в тази акция търсят себе си. ГЕРБ пък вършат акция, в която се пробват да не наподобяват себе си.

Мустафа Карадайъ е подценяван претендент. По всичко проличава, че той има възможностите да приключи пред Лозан Панов и това значи, че ние малко забравихме положителната остаряла партийна готовност. Защото приказваме за претенденти, които бягат от съответно партийното, а Карадайъ залага навръх това. Друг партиен претендент, който се явява, с цел да дърпа листата си, е Костадин Костадинов, за който още не знаем дали ще е в А или Б група. Крайностите от дълго време сме ги виждали, само че играчи като Костадинов по-скоро целят да стегнат дребното, а не да завоюват огромното.
Фотограф: Юлия Лазарова Доц. Алексей Пампоров, социолог, Институт по философия и социология към Българска академия на науките
Президентската акция занапред се разгаря. Тя е доста дейна, яростна, дори освирепяла. Кампанията стартира по-интересно, в сравнение с чакахме, тъй като се включи трети претендент - Лозан Панов. Той обаче се оказа недобре селекциониран, с неприятен PR и с неприятна тактика, най-малко социологическите изследвания демонстрират това. И продължава да атакува и нападна Радев. Мустафа Карадайъ също не трябва да бъде пренебрегнат и ще изиграе роля в тези избори.

Виждаме доста ясно открояване в социологическите проучвания - Радев несъмнено подвига поддръжка. Той прави както преди 5 години акция на стисната ръка, обикаля по знакови събития, появяват се с Йотова измежду хората, не стоят елитарно в студиата и това несъмнено към този момент им носи триумф.

Герджиков също прави нелоша акция - към него, несъмнено, има доста рецензии, той обира и негативите от ГЕРБ, само че те в нито един миг не се разграничиха от него.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Право 3 Енергетика 1 Компании 2 Седмицата 3 Икономика 1 Компании 2 Енергетика 3 Енергетика Какъв резултат очаквате от тактиката, на която заложи Лозан Панов?
Първан Симеонов : Радев има доста огромен обособен електорат, само че има и припокриване с този на Панов. На " Демократична България ", която се тормози, че доста от техните последователи ще отидат при Радев и Кирил Петков и Асен Василев, им трябваше личен претендент, който да звучи като да най-твърдата част на тази общественост.

Аз постоянно съм мислил обаче, че когато някой ти е съперник за даден електорат, най-погрешното нещо е да нападаш него. По-правилното е да покажеш, че по-добре можеш да победиш общия зложелател. Иначе поставяш електората си в когнитивен дисонанс. По-добре е да дадеш опция - аз се боря по-добре за правосъдна промяна, по-силно против задкулисието. Но някак си това да не е съчетано с апели за импийчмънт на Радев. Кампанията на Панов е недодялана, а чакахме да е по-интригуваща.

Има и още един проблем при Панов. В опита да задържа един електорат да не отиде при Петков, Василев и затова Радев той е задължен да приказва на оня доста столичен език на дясното. Това те затваря. А концепцията на един непартиен претендент е да уголемява електората. Големият проблем тук е, че в един балотаж, в случай че си наследник и целият първи тур са ти обяснявали, че Радев е най-лошия вид, какво правиш? Най-вероятно оставаш у дома, което е късмет за Герджиков. Панов умишлено или не играе за Герджиков с този вид акция най-малко към този момент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР