Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни

...
Преписи на „История славянобългарска“, направени от ученици от български неделни
Коментари Харесай

Преписи на История славяноболгарская, направени от българчета в чужбина показват на изложба

Преписи на „ История славянобългарска “, направени от възпитаници от български неделни учебни заведения зад граница, са подредени в галерия във фоайето на читалище „ Никола Вапцаров “ в Банско. Експозицията се споделя „ По стъпките и образеца на Паисий “ и показва 10 преписа.
Те са дело на възпитаници от втори до дванадесети клас, някои от тях са богато илюстрирани с картини на български владетели и с разнообразни събития от българската история. Съхраняват се в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ и са предоставени особено за експозицията.
Децата, които са се трудили надпреписите, са от страни в разнообразни континенти, сподели за Българска телеграфна агенция доцент Адриана Любенова от Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски, “ член на управителния съвет на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина. Според нея неделните учебни заведения в чужбина са продължители на делото на Паисий Хилендарски, тъй като началото на основаването им е било напълно на възрожденски принцип, а общностите са се самоорганизили, с цел да могат да поддържат българския дух и еднаквост зад граница.
В рамките на изложбата са показани и рисунки от децата зад граница, както и дубликат на „ История славянобългарска “ от богослова и журналист Георги Тодоров.
Изложбата е част от програмата на интернационална научна конференция „ Свети Паисий Хилендарски: Вселената славянобългарска “, която се организира в Банско по отношение на 300 години от рождението му, 60 години от неговото канонизиране от Българската православна черква и 260 години от написването на „ История славянобългарска. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР