Препис от XVI век на Духовни двустишия (Masnavi–yi ma‘navi) -

...
Препис от XVI век на Духовни двустишия (Masnavi–yi ma‘navi) -
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включи в регистъра си уникален персийски ръкопис от Народната библиотека

Препис от XVI век на " Духовни двустишия " ( " Masnavi–yi ma‘navi " ) - произведение на международно известния персийски мъдрец, мистик, нравствен лидер и стихотворец Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад б. Мухаммад Хусайн ал-Балхи Руми (известен най-много като Руми), е включен в регистъра " Паметта на света " на ЮНЕСКО, оповестяват от Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий.

Съчинението е наричано от своите съвременници „ коментар на Корана на персийски “ заради мъдростта, благосъстоянието на словото, изискания жанр, символизъм и многопластовост, с които се отличава. Произведенията на Руми са преведени на доста езици. Съществуват голям брой техни преписи в разнообразни сбирки по целия свят. Неговите писания са от извънредно значение за проучването на историята и културата на хората от източните страни. Те съдържат сентенции и мъдри поговорки, набор от поучителни сюжетни стихове, образци от живота на пророците и други, описват от Националната библиотека.

Ръкописът, който е единственият дубликат на творбата на поета в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", се съхранява в сбирката към отдел " Ориенталски сбирки " под сигнатура ОР 3500. Отличителна специфичност, която придава спомагателна стойност на този дубликат, са наличните шест печата на л. 1r в кодекса. Те свидетелстват, че ръкописът се е предавал от ръка на ръка сред 1701 година и 1843 година (1113-1259 година по Хиджра), преди да попадне в библиотеката в Самоков, откъдето е донесен в Националната библиотека.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР