Препис на "История славянобългарска" изготвиха деца от всичките 12 училища

...
Препис на "История славянобългарска" изготвиха деца от всичките 12 училища
Коментари Харесай

Представиха препис на История славянобългарска“ в Лом

Препис на "История славянобългарска " изготвиха деца от всичките 12 учебни заведения на територията на община Лом. Преписът бе показан в Деня на Светите братя Кирил и Методий и професионален празник на библиотекаря на празненство в НЧ "Постоянство 1856 ", осведомиха от локалната общинска администрация.
Близо два месеца учениците усърдно са преписвали текста на истинския език - примес от приказваме български и църковнославянски, на който Хилендарският духовник е написал историята.
За живота и делото на Паисий Хилендарски описаха деца от главно учебно заведение "Константин Фотинов ". Ученици от гимназия "Найден Геров " показаха делото на Поп Пунчо, родом от сeло Мокреш, Ломско, който е направил един от първите преписи на Паисиевата история през 1796 година
Нотариус Станислав Станчев, спомоществувател на читалището, награди с дипломи всички деца, взели участие в преписа на историята, а най-малкият участник в инициативата– 8-годишната Кати Катиева, второкласничка в главно учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий " - с. Ковачица, връчи ученическия дубликат на "История славянобългарска " на читалищната библиотека.
Видинският митрополит Даниил произнесе слово за Паисий Хилендарски и похвали децата за тяхното усърдие. Той подари на читалищната библиотека фототипно издание на "История славянобългарска " от Зографския манастир в Света гора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР