Препис: Губернаторът на Хавай Джош Грийн за „Face the Nation“, 20 август 2023 г.

...
Следва препис на интервю с губернатора на Хавай Джош Грийн,
Коментари Харесай

Следва препис на интервю с губернатора на Хавай Джош Грийн, излъчено в „Face the Nation“ на 20 август, 2023.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега отиваме при губернатора на Хавай Джошуа Грийн в Хонолулу. Добро утро. Благодаря ви, че станахте толкова рано и много съжалявам за това, което се случва във вашия щат.

GOV. ДЖОШ ГРИЙН: Благодаря ти, Маргарет.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Губернатор, можете ли да ни кажете колко все още са в неизвестност и колко време ще отнеме идентифицирането на останките?

GOV. ЗЕЛЕНО: Повече от 1000 са в неизвестност, около 1050. Ще отнеме няколко седмици, но все пак някои от предизвикателствата ще бъдат изключителни. Както съобщихте, 85% от земята в зоната на удара вече е покрита от армия от екипи за търсене и спасяване и 41 кучета. Така че 85% от земята е покрита. Сега отиваме в по-големите сгради, които изискват обелване на някои от подовете и конструкциите. Последните 15% може да отнеме седмици. Имаме изключителни опасения, че поради температурата на огъня, останките на тези, които са починали, в някои случаи може да е невъзможно да бъдат възстановени смислено. Така че ще има хора, които са изгубени завинаги. И в момента очевидно работим с ФБР и всички на място, за да сме сигурни, че правим каквото можем, за да преценим кой е изчезнал.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Трудно е да се чуе това, губернаторе. Знам, че местен служител на Мауи каза, че голям брой от загиналите всъщност може да са били деца, които са били напуснати вкъщи този ден, защото училищата са били затворени, много от тях сами или с бабите и дядовците си. Така ли е?

GOV. ЗЕЛЕНО: Това е възможно. И това е... това е, което споделяме тук вътрешно, че е възможно да има много деца. Това е най-голямата катастрофа и бедствие, което някога е удряло Мауи, вероятно някога е удряло Хавай извън военните събития. Така че просто благодарим на всички по света, че протегнаха ръка и ни подкрепиха по всички начини, по които могат. В момента се опитваме да гарантираме, че всички са защитени и започваме да получаваме всички федерални ресурси, които можем, за да направим живота по някакъв начин годен за живеене на оцелелите. Това е мястото, където се намираме в момента.

МАРГАРЕТ БРЕНАН: Кога оцелелите деца от Западен Мауи ще могат да се върнат на училище? От какво се нуждаят?

GOV. ЗЕЛЕНО: В някои случаи те се връщат по-късно тази седмица. Децата могат да ходят във всяко училище, което е в региона или където се намират. Имаме шест хотела, които основно са пълни със семейства и техните деца, които са оцелели. Провеждаме и дистанционно обучение. Голяма част от това беше приложено по време на пандемията от COVID. Има толкова много неща за споделяне. Началното училище King Kamehameha в Lahaina е изгорено до основи. Искам да кажа, напълно го няма. Приютяваше 650 деца, някои от тях вече са преминали. Други, разбира се, ще отидат в съседни училища. Трябва да запомните, че това е много селска част на Хавай. И това е едно от предизвикателствата. Така че училищата са далеч едно от друго. Разрешихме други транспортни средства, нали знаете, микробуси и други неща, за да помогнем на семействата да стигнат на по-далечни разстояния до училище.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Както обсъждахме, сега има много въпроси за всички политики и процедури. Знаете ли, Националната метеорологична служба беше издала пожарна охрана за вашия щат на 6 август, няколко дни преди пожарът да удари. Относно системата за сирени, казахте пред CNN в понеделник и отново във вторник, че смятате, че някои от сирените са били повредени. Кога научихте, че не са напълно функционални?

GOV. ЗЕЛЕНО: Ние оценяваме всяка сирена в целия щат на първо число от месеца. И след това молим хората да ги актуализират и коригират според възможностите си. Знаете ли, аз, разбира се, аз като човек, като баща, като лекар, искам всички сирени да изгаснат. Предизвикателството, което сте чували, и то не е да извинявате или обяснявате нещо. Предизвикателството е, че исторически тези сирени се използват за цунами. Тогава дойдох на Хаваите преди 23 години, казаха ми, че съм живял близо до брега. Така че обикновено са цунами и урагани. За перспектива, имахме шест пожара този август, имахме шест пожара между 1953 и 2003 г. Ето как... колко бързо се променят нещата. Знам, че има дебат дали трябва да говорим за изменението на климата или не. Е, нека бъдем реални, изменението на климата е тук, ние сме насред него с по-гореща планета и по-яростни бури. И вие зададохте въпроса, сега се връщам към него. Иска ми се тези сирени да изгаснат? Да, разбира се. И мисля, че отговорът, който спешният администратор на Мауи, който подаде оставка, каза, разбира се, беше напълно незадоволителен за света. Но случаят е такъв... че исторически не сме използвали този вид предупреждения или пожари.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Разбирам и знам, че извършвате преглед, но като се има предвид, че вашият щат изпитва суша и сте в сезона на ураганите, можете ли да кажете дали други хавайски градове са толкова уязвими, колкото беше Лахайна?

GOV. ЗЕЛЕНО: Безпокоим се за голяма част от нашия щат Уайколоа на Големия остров, който преживя пожар по същото време и изискваше евакуация. Тревожим се за тях. Тревожим се за цялата си държава. Някои щати, които са по-гъсто населени и по-градски, като Уайкики, имат много повече вода и много повече пожарникари, много повече подкрепа. Оаху има три четвърти от населението на щата. Но имахме, въпреки че не беше съобщено в пресата, имахме множество малки пожари, някои на Оаху, някои на Големия остров, разбира се, повече на Мауи, дори в дните след пожара. И на пожарникарите искам да им благодаря. Те са героични в този период от време. Те просто са работили постоянно и всички са се засилили. Но да, притеснени сме и в момента направихме всичко възможно, за да продължим да предупреждаваме хората, че това е сезон на пожари и всички, разбира се, нямат нужда от повече напомняния заради случилото се в Лахайна.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Имаше проверка на най-голямата комунална компания, Hawaiian Electric, защото имаше изображения, знам, че знаете това, на електропроводи, вероятно предизвикващи пожари. Миналата година тази компания предложи надграждане на мрежата с Lahaina като приоритетна област и предложи повишаване на лихвите за това. Знаете ли защо това не се случи и дали това е допринесло?

GOV. ГРИЙН: Аз лично не знам дали - електропроводите са били - основната причина за възникването на пожара. Ето защо поисках цялостен преглед, мисля, че след два дни, което е много нетипично. Обикновено тези видове разследвания идват месеци или повече по-късно. Но трябва да зададем този въпрос, трябва да зададем въпроса на всяко ниво за това как всеки един град, окръг, щат би могъл да се справи по-добре и частният сектор. Това е... това е светът, в който живеем сега. В този случай и видях кадри от някои от оцелелите, видях кадри как изглеждаше по време на пожара и как експлодираха нещата и как изглеждаха свирепите ветрове. Те бяха с пориви от 80 мили в час и огънят, както ми казаха, е достигал 2000 градуса по Фаренхайт. Просто унищожи всичко. Не е за извинение за нещо друго от никоя компания. Това е само за да обясня за какво трябва да се подготви светът и аз смирено помолих всички градове и щати да похарчат тези пари сега, за да предотвратят бедствия като тези, които виждаме тук.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Така че само за да бъде ясно, когато говорите за глобалното затопляне, искате да кажете, че промяната на климата е увеличила цената на човешката грешка?

GOV. ГРИЙН: Да, стана. Винаги ще има невероятни неща, които хората правят, за да спасяват животи, от пожарникарите, от гражданите. И винаги ще има решения, които се вземат, за които съм сигурен, че не са перфектни в момента. И- но когато имате огън, който се движи повече от една миля в минута, и какво се е случило, ми казаха някои от оцелелите, те са били при първоначалния пожар. Беше потушен някъде късно следобед в Лахайна и след това пожарникарите трябваше да отидат до три други пожара, които бяха започнали поради условията. Когато си тръгнаха, огънят отново пламна. И тогава, когато бурята от Дора, която беше толкова силна, го помете, тя просто унищожи всичко. Така че, няма извинения, които да бъдат измислени. Но има ограничени – понякога има ограничени ресурси в момента.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Губернаторе, ние наблюдаваме, страната наблюдава, успех и ви благодарим за отделеното време.

GOV. ЗЕЛЕНО: Благодаря ви за любовта и подкрепата. Оценяваме го.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР