Препълнен Античен театър, бурни аплодисменти и многократно ставане на крака

...
Препълнен Античен театър, бурни аплодисменти и многократно ставане на крака
Коментари Харесай

Препълнен Античен театър за откриването на Международния фолклорен фестивал

Препълнен Античен спектакъл, бурни овации и неведнъж ставане на крайници – по този начин стартира нощес 24-ия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2018, който се провежда от Община Пловдив, като част от Календара на културните събития на града. В изданието през 2018 година, което се организира от 30 юли до 3 август, вземат участие фолклорни сформира от 10 страни - Грузия, Индонезия, Македония, Мексико, Словения, Украйна, Франция, Холандия, Чехия и България, представящи с доста хубост, гений и положително въодушевление незабравима приказност от цвят и ритми.

Приветствие от името на Кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и от свое име към участниците във фестивала и многохилядната аудитория насочи заместник-кметът по просвета и туризъм инж. Александър Държиков.

" Добре пристигнали “ в Пловдив – първият български град, определен да бъде Европейска столица на културата през 2019 година! С наслада желая да отбележа, че едни от най-хубавите ансамбли пропътуваха хиляди километри, с цел да покажат хубостта и уникалността на фолклора на своята страна пред пловдивската аудитория и гостите на града, на едно от най- емблематичните места – Античния спектакъл на Пловдив. Отнесете със себе си парченце от атмосферата на нашия град, от страстите и новите другарства в родините си “ обърна се към участниците заместник-кметът Държиков

" Днес градът ни, с над 80-вековна история се развива сполучливо като културна и туристическа дестинация. Вратите на Пловдив са необятно отворени за хора, които желаят да се потопят в един специфичен град, изпълнен с несравним дух и атмосфера. Ние Ви посрещаме с " добре пристигнали “ и обичайното българско гостолюбие! Пожелавам триумф на 24-ия Международен фолклорен фестивал, а на всички участници и посетители незабравими моменти в Пловдив! “ сподели още  заместник-кметът.

Почитателите на фолклорното изкуство посрещаха и изпращаха с еуфория и бурни овации всичките 10 състава, които в първата и последната вечер на фестивала показват единствено по един танц от програмата си. Истинска стихия настъпи, когато на сцената се развихриха мечовете на грузинските актьори от Държавния юношески хореографски отбор " Коруми ", които " летяха “ и танцуваха на пръсти фамозните по целия свят танци " Маисури картули ", " Самая ", " Нарнари уимен ". Силна еуфория и гърмеж от страсти провокира и присъединяване на Академичния фолклорен отбор при АМТИИ – Пловдив, приветствани и от своя главен  живописен началник проф. акад. Милчо Василев, който също беше част от публиката.

Голяма група младежи, облечени с фланелки с логото на Международния фолклорен фестивал " Златен прахуляк “ в с. Челопеч бяха пропътували дистанцията до Пловдив особено, с цел да поддържат своите другари от Индонезийския професионален танцов отбор " Комунитас Тари Фисип Радха Сариша “, които показаха извънредно атрактивните си фолклорни обичаи. Танцьорите от Ансамбъл " Бале Фолклорико Цонт`Емок Де Хорхе Еското “ от Мексико и Фолклорния отбор за песни и танци " Черемош “ от Лвов, Украйна, след бурните овации и еуфория на публиката, на драго сърце се смесиха със своите почитатели зад кулисите, където искащите си вършиха фотоси с тях. Стълбите към Античния спектакъл, както и подмолните пространства на античната сцена  се използваха за репетиционна навън за музикантите, съпътстващи танцовите трупи.

Тази вечер, в 18 часа след дефилето по основната улица, стартира концерт на откритата сцена на пл. " Стефан Стамболов " с присъединяване на колективите от Грузия, Индонезия, Мексико, Словения, Холандия и Чехия. В 20.00 часа стартира концертът с тяхно присъединяване  на Античния спектакъл, с вход свободен. По същото време, на площада в гр. Пещера ще танцуват колективите от Украйна, Франция и Македония.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР