Пренос на сахарски прах се наблюдава в момента над България.Концентрациите

...
Пренос на сахарски прах се наблюдава в момента над България.Концентрациите
Коментари Харесай

Сахарският прах над Варна е в много ниски концентрации

Пренос на сахарски прахуляк се следи сега над България.

Концентрациите са междинни и високи в регионите на Западна България, като над Източна България са относително ниски, оповестиха за Радио Варна от Национален институт по метеорология и хидрология – Филиал Варна. Морето е една от аргументите за по-чистия въздух в региона на Варна, другата причина е вятърът, който през днешния ден и на следващия ден ще духа от юг – югоизток.

Възможно е във вторник да има леко покачване на сахарски прахуляк над морската столица, когато се чака вятърът да се обърне от север.

Причината за високите равнища на сахарски прахуляк сега е мощен средиземноморски циклон, позициониран над Италия и Франция. Той засмуква голямо количество сахарски прахуляк в атмосферата, а близките ветрове съпътстващи циклона, го разнасят към Балканите и Източна Европа.

Преносът на сахарски прахуляк е събитие, всекидневно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация релативно постоянно води до заслепение на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен транспорт доближават и до нашата страна.

Силно запрашаване над Варна със сахарски прахуляк имаше през 2012 година, когато градът беше безусловно мъгляв от него. Тогава от Регионалната ревизия по околната среда и водите обясниха, че евентуално въздушни течения са донесли пясъците от следващата разразила се в Сахара стихия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР