Пренебрегвайки както международните протести, така и тези вътре в страната,

...
Пренебрегвайки както международните протести, така и тези вътре в страната,
Коментари Харесай

Инцидентът с разпръснатите радиоактивни отпадъци върху работници във „Фукушима“ извади на бял свят лъжи на Япония за отпадъчните води

Пренебрегвайки както интернационалните митинги, по този начин и тези вътре в страната, на 2 ноември Токийската електрическа компанията (ТЕПКО) започва третата фаза от интервенцията за изхвърляне на отпадъчни води от АЕЦ „ Фукушима “. Очаква се актуалното изхвърляне да продължи до 20 ноември, като общите излъчвания ще бъдат към 7800 тона. Компанията съобщи, че концентрацията на тритий в отпадъчните води е в границите на предстоящото. Преди една седмица, обаче, радиоактивни отпадъчни води бяха разпръснати върху служащи в атомната електроцентрала „ Фукушима “, като двама незабавно бяха откарани в болница. Това е доказателство, че не може да се има вяра на изказванията на Япония за „ сигурност “ на модифицираната нуклеарна нечиста вода, а рисковете в процеса не би трябвало да се подценяват.

През последните 12 години след нуклеарната повреда във „ Фукушима “, компанията неведнъж е докладвала със забавяне и е прикривала повреди и произшествия. След случая с разпръснатите радиоактивни боклуци върху служащи в атомната електроцентрала, хора в риболовния бранш обявиха, че са изгубили доверието си в ТЕПКО. Ръководителят на отдела за ръководство на рецесии в префектурата Фукушима съобщи, че е угрижен от неналичието на съгласуваност сред разнообразни държавни ведомства на Япония. Това евентуално е причина ТЕПКО да е „ прекомерно огромна, с цел да банкрутира “ и продължава да съществува, макар непрестанните кавги. Между ТЕПКО и японското държавно управление има специфични връзки. Според известия на медии, доста високопоставени японски чиновници са станали консултанти на ТЕПКО след пенсионирането си, а чиновници на компанията също могат да влязат в консултантската група на държавното управление. Това подсказва, че японските регулаторни организации са си затворили очите за злодеянията на Токийската електрическа компания.

Изминаха два месеца от старта на изхвърлянето на нуклеарно нечисти отпадъчни води в океана. Новият случай потвърждава нуждата от основаване на дългогодишен механизъм за контрол. Ако Япония в действителност е уверена в сигурността на нейната скица за изхвърляне на отпадъчни води, то страната би трябвало да изхвърли нечистата вода по виновен метод и да поддържа основаването на дълготраен механизъм за мониторинг с цялостното присъединяване на всички заинтригувани страни, в това число самостоятелен контрол от трети страни. Океанът е общ дом на човечеството. Светът не би трябвало да заплаща за егоизма на Япония.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР