Пренебрегваме опасността от течни сапуни и мастила за принтериГел лакът

...
Пренебрегваме опасността от течни сапуни и мастила за принтериГел лакът
Коментари Харесай

Доц. д-р Жана Казанджиева: Никел и кобалт са най-честите кожни алергени

Пренебрегваме заплахата от течни сапуни и мастила за принтери
Гел лакът за нокти провокира обриви по лицето, а не по ръцете

Благодарение на дългогодишната акция на Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично сдружение през последните 10 години е основана по този начин наречената „ Д-А мрежа “ в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе. Там пациентите с дерматоалергологични проблеми могат да получат гратис тестуване през декември, заяви доцент доктор Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически заболявания на УМБАЛ „ Александровска “, ръководител на Секцията по дерматоалергология.

През предходната година в границите на акцията са се тестували съвсем 700 души. Става дума за епикутанно проучване или „ пач “ тест, при което на гърба на пациента се слагат лепенки с най-често срещаните алергени, които престояват върху кожата 48 часа. Без никаква изненада металите никел и кобалт за следващ път са се оказали най-големите алергени у нас, само че също така българите са доста чувствителни към текстилните бои, както и към един от най-честите консерванти, който се намира в мокрите кърпички и във всички измивни артикули, употребявани в бита - метилизотиазолинон. На пето място и на трето измежду металите е хромът. 

С това палитрата на алергените не се изчерпва. Боите за коса са идващият алерген, засягащ доста огромна част от популацията. Оказва се, че методите за тестуване, посочени на опаковките – зад ушите или в свивката на ръката – не са задоволителни. Независимо че се вижда в напътствието на всяка багра за коса, това не е достоверният способ, сигнализира доцент Казанджиева. Ако някой се съмнява, че има алергия към багра за коса, наложително би трябвало да мине през „ пач “ тест.

„ Това, че на боята за коса написа: „ Без амоняк “ или „ Без алкохол “, и че е напълно от натурални съставки, въобще не изключва, че няма алергени - предизвестява доцент Казанджиева. - Няма по какъв начин боята да бъде без оцветител. В тази конкуренция промишлеността измисли боята с натурална къна и индиго, която за момента е единствената опция. Досега такава беше единствено къната, само че косите ставаха оранжеви, което не отива на всяка жена. Сега към този момент имаме и индиго и към този момент можем да кажем на дамите да са спокойни. Дали има алергия към индигото – да, несъмнено, само че тя е напълно обособена и е доста малко евентуално пациентът, когато е алергичен към досегашните алергени, да е алергичен и към индигото. Тогава в действителност ще е изтеглил късата съчка. “
Друг настоящ алерген, пораждащ екзема по ръцете, се съдържа в домакинските почистващи артикули и в една четвърт от всички мастила за татуировки. Много постоянно се среща в течния сапун в офисите. От друга страна, той е добавен като съставна част към мастилото за принтерите. Предизвиква екзема на ръцете, която няма преодоляване. Дори тези, които са се сетили да махнат течния сапун, не подозират, че тази съставна част я има и в мастилото за принтерите. 

Не са за занемаряване и никеловите часовници, които също постоянно провокират алергии, въпреки да са минали през всевъзможни регулаторни режими. Никелът реагира с потта и образува никелови катиони, които доста бързо съумяват да обхванат през кожата и да провокират алергия, изяснява доцент Казанджиева. 

СПА-то също не постоянно е безвредно. Често се случват обриви след стерилизация на водата в басейни, джакузита и хидромасажни вани с деен О2 (алтернатива на хлора). Отдавна е известно, че гел лаковете също провокират алергия. Интересното при тях е, че тя не е по ръцете, а по лицето – към клепачите, устните, шията, където пръстите са имали досег с нежната кожа.

 

05-zdrave-1 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР