Пренасянето на товари по въздух е бързо, но... изключително скъпо.

...
Пренасянето на товари по въздух е бързо, но... изключително скъпо.
Коментари Харесай

Как двама българи променят въздушния бизнес (ВИДЕО)

Пренасянето на товари по въздух е бързо, само че... извънредно скъпо. Всъщност, преместването по въздух съставлява единствено 1% от международния превоз на артикули и 35% от общата му стойност. И до момента в който сега самостоятелните дронове притеглят погледите, тъй като могат да придвижват до няколко 20 километра, двама братя в България виждат свободна ниша в транспорта на дълги дистанции. Това са Свилен и Константин Рангелови. В последните четири години двамата се отдават на  създаването на летателен уред, който може да транспортира над 360 кг на разстояние до над 2400 километра. Звучи необикновено, защото създадената технология от братята не изисква водач на борда, написа американското списание Wired.
Проблемът със системата за въздушен товарен превоз сега е, че разчита на транспорт, осъществен от малцина, само че огромни и доста скъпи самолети, които летят единствено сред основните интернационалните летища. Цената нараства в допълнение, защото от летището стоката изисква спомагателен превод, с цел да стигне до крайния клиент.
Свилен и Константин Рангелови са създали летателен уред, който носи името „ Черния лебед ”. Той употребява бензинов мотор и моторно витло, може да бъде проследен посредством спътник и би могъл да предлага транспорт на товари на повече от два пъти по-ниска цена.
Братята към този момент разполагат с първообраз. Разстоянието сред върховете на двете крила е 4 метра, само че в приключен тип оригиналът ще бъде четири пъти по-голям – с размерите на дребен стандартен аероплан.  Прототипът към този момент е изхвърчал на пробни полети на военни и цивилни летища в България, с цел да могат инженерите да оценят аеродинамичността му, системата за автопилот и сателитните информационни технологии.
Вижте видео с прототипа:


Самолетът е планиран за компактни товари като смарт телефони, облекла, обувки, храна и лекарства. Не е подобаващ за транспорт на тежки и солидни палети. 
За разлика от другите самостоятелни дронове за доставка, „ Черният лебед ” употребява бензинов мотор, а не електрически акумулатори за задвижване. Най-вероятното цената на летателния уред да бъде под 100 хиляди $, към 5 пъти по-евтин от  един товарен аероплан. 
Братята плануват да се насочат към пазарите на Азия, Африка и Латинска Америка, защото там търговията в интернет е взела връх, което покачва потребностите от транспорт на артикули. Ако „ Черният лебед ” успее, това ще бъде първият аероплан, планиран в България от 70 години насам. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР