Пренаселеност, липса на храна, болести... Само през септември 14 затворници

...
Пренаселеност, липса на храна, болести... Само през септември 14 затворници
Коментари Харесай

„Нямаме бюджет да нахраним всички затворници“: Увеличение на смъртните случаи в затворите в ДР Конго

Пренаселеност, липса на храна, заболявания... Само през септември 14 пандизчии починаха в основния затвор в Гома, столицата на Северно Киву в Демократична република Конго. Снимки на пандизчии, натъпкани в палатки, и фотоси на изнасяни тела изтекоха в обществените мрежи в средата на октомври. Нашите наблюдаващи ни описаха за тревожните условия на живот в този затвор, който побира 10 пъти повече пандизчии от планувания потенциал.

Мъже, множеството измършавели, седнали на пода и натъпкани по дузина под палатки. Това са изображения от пандиза Munzenze, централният затвор в Гома, които изтекоха в групите на WhatsApp от 5 октомври. {{ scope.legend }} © {{ scope.credits }} i

Други изображения, оповестени в WhatsApp, демонстрират извеждането на минимум четирима души, евентуално мъртви, от пандиза.

Пет фотоси на смъртни актове на пандизчии също бяха споделени: две са от октомври, а другите три са от април, февруари и януари 2023 година Не ги публикуваме от съображения за дискретност, само че чиновник на пандиза удостовери, че те са същински.

Десет пъти повече пандизчии

Според формален източник, който пожела да остане неизвестен, 14 пандизчии в пандиза Munzenze са умряли през септември и осем през октомври.

Построен през 50-те години на предишния век, с цел да побере 350 пандизчии, централният затвор в Гома понастоящем побира към 3600 пандизчии, над 10 пъти повече от първичния си потенциал.

Миналия май, съгласно доклад на задачата на Организация на обединените нации в Демократическата Република Конго, 81 % от пандизчиите са арестувани под стража. Някои са умряли преди да бъдат съдени, се споделя в отчета.

„ Да бъдеш нает в този затвор е като да си боец на полесражение без никакви запаси “

Екипът на наблюдаващите на FRANCE 24 беседва със чиновник на пандиза, който пожела да остане неизвестен. Той ни сподели, че смъртните случаи са свързани с недохранване.

Ние изчислихме, че недохранването, съчетано с туберкулоза, е отговорно за 90 % от смъртните случаи в пандиза.

Имали сме случаи на пандизчии с тегло 35 кг.

Някои хора идват в пандиза с поднормено тегло. След това, заради пренаселеността, нямаме бюджета да изхраним всички лишени от независимост, което води до случаи на тежко недохранване. Така че тези, които не получават помощ от фамилиите си, са най-изложени на недохранване и е най-вероятно да умрат.

Централният затвор в Гома е моментна фотография на общата обстановка в пандизите в Демократична република Конго. Да си нает в този затвор е като да си боец на полесражение без никакви средства. Ето за какво конгоанските затвори са такава бедност.

„ Трябва да платите за всичко “

Джак Синзахера, член на продемократичната партия групов Amka Congo, е бил затварян няколко пъти в обособена килия в пенитенциарния център. Той ни сподели за изискванията.

Условията са плачевни. Повечето от пандизчиите спят на пода. Някои се разболяват и умират. Други умират от недохранване.

Трябва да плащате за всичко: храна, медицински грижи, по-добро място за спане или телефон. Има и такса за визити, тъй че доста пандизчии нямат фамилна помощ.

Синзахера споделя, че казусът произтича от случайното задържане и бездействието на администрацията на пандиза и правосъдната система. < p> Често чакането делото да бъде прегледано от магистрат може да продължи месеци или даже години. Закъсненията са толкоз съществени, че Организация на обединените нации трябваше да започва план за обзор на досиетата на 2000 пандизчии предишния май.

На фона на война в Северно Киву

< p> Местен чиновник сподели пред екипа на наблюдаващите на FRANCE 24, че изискванията в пандиза са „ пагубни “. Но не всичко се дължи на неналичието на средства, отпуснати от страната.

Тази претъпканост е разследване от продължаващата война в района. От началото на „ обсадното състояние “ в Северно Киву и прехвърлянето на юрисдикцията към военните съдилища доста хора бяха изпратени в пандиза.

Ситуацията се утежни, откакто [НПО] Лекари без граници се отдръпнаха от затвор предишния юни. Оттогава имаме още по-малък бюджет за храна.

Провинциите Северно Киву и Итури са под военно ръководство от май 2021 година заради принуждение, осъществено от въоръжени групи. Силите за сигурност, в това число полицията и военните, получиха необятни пълномощия, с които постоянно злоупотребяваха, с цел да правят случайни арести и арестувания, съгласно отчет на Amnesty International.

Това положение на блокада е прогресивно " облекчено " от 12 октомври насам.

Наблюдателите биха желали да благодарят на Пиер Чей, студент по право в университета в Лубумбаши, че ни изпрати фотосите в тази публикация и ни оказа помощ да намерим Контакти.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР