Пренареден наскоро калдъръм на ул. Цанко Лавренов в Стария град

...
Пренареден наскоро калдъръм на ул. Цанко Лавренов в Стария град
Коментари Харесай

Ремонтирана улица в Стария град хлътна отново

Пренареден неотдавна калдъръм на ул. „ Цанко Лавренов " в Стария град хлътна още веднъж, а прилежащата ул. „ Петко Р. Славейков " е недокосната - с неравна настилка, срутващи се дувари и стърчащи шахти. Потрошихме си колите, мъчно се минава и пешком, описват хората от региона.

Пред Дома на учителя от настилката на улицата са махнати камъни, нещо е копано и е оставено по този начин, потегля на тур по трасето Мария от квартала в подножието на Стария град. Няколко крачки по-нататък единият завършек на шахта стърчи най-малко с 15 см над настилката. „ Ние я заобикаляме, само че в случай че човек не знае, ще си потроши автомобила ", изяснява дамата.

Нататък калдъръмът също върви неравно нагоре-надолу. По тротоарите липсват плочи, други са потрошени.

Кой каквито усъвършенствания е правил по постройките, е премел жестоко и оставил след себе си строителни боклуци.

А тази стена би трябвало ли да рухне върху някого, с цел да бъде поправена, сочи Мария към каменна ограда на къща против номер 32. Мазилката е паднала дружно с камъни от зида. Някой е „ укрепил " стената с два дървени пръта, само че тя заплашва да засипе минувачите с още каменни отломъци.

Все по неравностите разходката с локалния гид стига до пл. „ Св. Неделя ". Точно пред църквата преди време правили тротоар, само че не го довършили. Бордюрът е назъбен, а до стената на църквата стоят късовете, които е трябвало да го доизградят. Там са към този момент към една година, твърди дамата. Своя принос към купчината дали и водачи, които качват колите на бордюра, разрушили към този момент построеното.

Скоро в долния завършек на по ул. „ Цанко Лавренов ", който се спуска от Хисар капия към бариерата, служащи пренаредили калдъръма. Стигнали обаче единствено до пл. „ Св. Неделя ", а по средата и на ремонтирания сектор към този момент има хлътнали места, евентуално не трамбовано добре изпод, позволява Мария.

Ако се опита да избегне сложната улица „ Петко Р. Славейков " и мине по „ царския път " към подстъпите на Стария град - отново проблем. Точното до кръговото кръстовище на ул. „ Александър Малинов " неотдавна създали нов тротоар. „ Обаче е толкоз стеснен, че в случай че срещнеш майка с количка, би трябвало да слезеш на платното, с цел да мине тя.

Защо не го разшириха малко за сметка на зелената повърхност, има опция ", чуди се дамата. И сочи недозастлания с плочки сектор край стълбовете.

Правено-недоправено, обобщава Мария. Турът свършва на ъгъла, където напукана стена е надвиснала рисково над трасето за пешеходци. Доскоро в неприятно положение бил и прилежащ зид във владенията на църквата, само че от там си го укрепили.

Мария и съседите ѝ упорстват ремонтираният сектор да се доизпипа и да се вземат ограничения за прилежащите ул. „ Петко Р. Славейков " и ул. „ Александър Малинов ". Освен че неуредиците тровят хората от квартала, през потрошените сектори минават и маршрутите на туристите, които идват да видят Европейската столица на културата.

Чакаме пари за ремонт на калдъръми и паважни настилки

На сесия на Общинския съвет в петък следва да се гласоподават 5 млн. лева за поправки на калдъръмени и паважни настилки в идващите две години, разяснява кметът на регион " Централен " Георги Стаменов.

Той добави, че на всички места по хълмовете има проблем със слягането им, при което шахтите остават да стърчат, и това може да се поправи единствено с пренареждане или създаване отначало на настилката. Когато в предишното са правени тези улици, не е било планувано огромното натоварване, което понасят в наши дни, сподели Стаменов. И добави, че без да е на тепе, същият проблем съществува и на ул. " Братя Миладинови ", която е в окаяно положение. По тази причина районното кметство подало докладна до Голямата община с искане за средства за ремонт.

Запитан за къщата с падащия зид на ул. " Петко Р. Славейков ", Стаменов изясни, че процедурата за такива проблеми е междуведомствена комисия да сформира протокол и наставление на притежателя по Закона за културното завещание. Негово е задължението да си ремонтира парцела. За страдание обаче, по-късно районното кметство съвсем няма лостове, с които да принуди стопаните, в случай че те не изпълнят предписаното.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР