Преминаването по Аспаруховия мост е безопасно. Това се казва в

...
Преминаването по Аспаруховия мост е безопасно. Това се казва в
Коментари Харесай

АПИ увери, че Аспаруховият мост е безопасен

Преминаването по Аспаруховия мост е безвредно. Това се споделя в позиция на АПИ след излъчването на репортаж по NOVA за положението на оборудването.

„ Аспаруховият мост е в употреба от 1976 година и се състои общо от 11 уреди. Поетапно в интервала 2016-2020 година са ремонтирани уреди 1, 2, 3, 4, 5 и 6. В момента се създава софтуерен план за ремонта на останалите неремонтирани уреди 7, 8, 9, 10 и 11, както и на пътните връзки към тях. След одобряването на плана и съгласуването му от Института по пътища и мостове ще може да се пристъпи към осъществяването на нужните строителни работи. Финансирането им ще се обезпечи от финансовите разноски на Министерство на регионалното развитие за 2022 година В плана следва да се включат действия по саниране на корозиралата армировка и възобновяване на защитното покритие по забележимите бетонови повърхности ", се споделя в позицията.

„ През месец май 2021 година е било утвърдено задание за осъществяване на ремонтни действия на лявата част на оборудване 9 в посока Бургас - Варна, само че ремонтни действия не са подхванати заради неналичието на средства. По предписание на вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов сега се прави инспекция на структурата на моста поради непотвърдена към този момент информация, че удълбочаването на пристанище Варна и осъществявани драгажни действия е увредило основите му ", декларират още от АПИ.

„ На ремонтираните уреди 1, 2, 3, 4, 5 и 6 са подхванати нужните действия - нанесено е защитно покритие на армировката на забележимите бетонни покрития, изпълнен е торкрет /пръскан бетон/ и е нанесено защитно покритие за повишение на устойчивостта при външни въздействия. Дейностите са изпълнявани и на носещите колони, според плана. През последните години са осъществявани огледи на Аспаруховия мост по разнообразни мотиви и сигнали. В края на 2019 година е осъществено проучване от Института по пътища и мостове към АПИ на дилатационните фуги на стоманената структура на Аспаруховия мост и заключението е, че структурата на оборудването е здрава и прекосяването по него е безвредно ", декларират от Пътната организация.

„ През октомври 2020 година експертна комисия с представители на Научноизследователския строителен институт (НИСИ), Института по пътища и мостове (ИПМ) и Университета по архитектура строителство и геодезия (УАСГ) обходи и извърши проучване на градивните елементи на моста. Становището в отчета на самостоятелните пътни специалисти е, че носещата структура е в положително общо положение, а в забележителната си част записаните недостатъци и повреди нямат директно отношение към носещата дарба на структурите ", приключва позицията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР