Преминаването от двусменен към едносменен режим във всички училища става

...
Преминаването от двусменен към едносменен режим във всички училища става
Коментари Харесай

Приоритет на коалицията: Въвежда се едносменен режим в училищата из страната

Преминаването от двусменен към едносменен режим във всички учебни заведения става народен приоритет в обучение то. Той е записан в съдружното съглашение сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " в частта за обучение. Приложенията за този и всички останали браншове бяха оповестени от " Продължаваме промяната ".

За задачата ще се наложи строителство там, където базата на учебните заведения не разрешава всички възпитаници да учат в една промяна, какъвто е нормалният случай да вземем за пример в София.

Документът удостоверява част от контрактуваното в обществените договаряния, други задължения - да вземем за пример за мандатността на шефовете - не са изрично и непосредствено вписани. По този въпрос е казано, че предстои " разбор на опцията за въвеждане на мандатност на управителните фрагменти в обучение то (директори на просветителни институции и началници на РУО) ".

Ваксинация

На първо място в документа е записано провеждането на " ефикасна информационна кампания за имунизация, с цел да се обезпечи безвредно присъствено образование " както в учебните заведения, по този начин и в университетите.

Ангажимент, който бе стихотворец в обществените договаряния, е доказан и тук: деполитизация и възбрана на всякаква партийна активност, в това число посредством смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение за неспособност за партийно влияние върху и от страна на РУО, шефовете и учителите.

Създаване на регистъри на българските деца в чужбина и на учените от български генезис в чужбина и създаване на национални стратегии за тяхната интеграция в български просветителни и научноизследователски начинания и привличането им назад в България е друга задача, която бъдещата власт си слага.

Учебниците

Планират се и промени в учебниците с цел подмяна на университетския жанр с по-достъпен за учениците. Обновяването на материала ще става в съдействие с представители на практиката в другите професионални области и научни посоки. Хора от практиката ще могат да влизат и в часовете освен в професионалните гимназии, както разрешава в този момент дуалното образование.

В учебниците по история ще бъде включена информация за ромските и други общности.

Е-кандидатстване

Дигитализация и смяна на формите на преподаване посредством основаване и съчетание на електронни запаси, който да се надгради с платформа за персонализирано образование възнамерява коалиция та. На учителите и учениците ще бъде осигурен свободен достъп до национални и европейски просветителни запаси. Добрите практики на учители у нас ще бъдат филмирани, с цел да доближат до сътрудниците им.

Електронно кандидатстване и банкет, препоръка на експертите и акредитация на университетите са заложени в програмата. Атестирането на учителите и шефовете, което не се реализира до момента, ще бъде направено по нова система, включваща оценяване на знанията и уменията на учениците на входа и изхода от съответния учебен стадий.

Желанието на Българска социалистическа партия за ограничаване на броя учебници по предмет е предадено в съглашението по следния метод: " Анализиране на оптималния брой учебници по предмет за всеки клас и смяна в системата за оценяване пригодността на учебниците ".

Ангажимент, стихотворец твърдо в законодателната стратегия на коалиция та - за безплатни учебници от 1. до 12. клас за всички - тук е предаден по-уклончиво: " Да се разиска опцията за обезпечаване на безвъзмездни учебници 1-12 клас ".

Качеството на обучение то ще се управлява посредством включването на оценка на добавената стойност на съответното учебно заведение, за която просветителният министър акад. Николай Денков описа в обществената част на договарянията. Тя ще регистрира достиженията на входа и изхода, като се вземат поради съществени фактори от заобикалящата среда на учебното заведение.

По-плавния преход от университета към класната стая за новозавършилите педагози ще обезпечава стратегия за наставничество.

Финансиране

Учителската заплата да бъде поддържана на равнище 120-125% от междинната за страната, а преподавателските да се актуализират всяка година по отношение на междинната дава обещание коалиция та.

Програмата включва и обещаните в законодателната стратегия на коалиция та безплатни ясли и детски градини, както и " място за всяко дете по местоживеене ", което сега е невероятно в София.

Предстои основаването на нов модел за финансиране на учебните заведения, построен " въз основата на действителни потребности, резултати и планово финансиране ". Във формулата за финансиране на учебните заведения ще бъде прибавен съставен елемент от оценката на добавената стойност, т.е. да вземем за пример равнището на входа и на изхода на учебното заведение. Предвижда се и включване на спомагателна съставния елемент в дотацията на учебното заведение,  " да вземем за пример според квалификацията на учителите и класиране на учениците в олимпиади ".

Предвижда се осъвременяване на базите на МОН и осъществяване на летни и зимни лагери в тях.

Професионално обучение

Инвестиции в модернизиране на професионалните учебни заведения и създаване на технологични лаборатории с присъединяване на бизнеса; насърчаване на модела, в който професионална гимназия е кооперирана с висше учебно заведение, каквито са да вземем за пример ТУЕС и Техническият университет в София и Класическата гимназия и СУ.

Висше обучение и просвета

Научните проучвания ще имат по-голяма тежест при определянето на държавната дотация. Профилите на висшите учебни заведения ще се изчистят (изследователски, професионални, образователни), ще има и коопериране в образователно-научни консорциуми.

Ще продължи процесът на интернационализация и включване на висшите учебни заведения в европейските просветителни и научни мрежи, ще се улесни основаването на интернационалните магистърски стратегии и продан на студенти, докторанти и преподаватели с Българската академия на науките и Селскостопанската академия.

Акредитация на университетите ще стане дигитална.

Ще има стипендии за възпитаници и студенти с невисок социално-икономически статус.

В бранш " Наука " се планува основаването на обединен стандарт заложен от страната за качество на научните проучвания, както и включване на научните данни и разбори като условие за аргументирано взимане на управнически решения.

Ще се сътвори стратегия за развиване на езиковата подготовка и компютърната просветеност на асистентите и младите преподаватели.

Стипендиите за докторанти ще са до към 1000 лева

Стартовата заплата за млад академик да не е по-ниска от 2 минимални работни заплати е различен ангажимент на коалиция та.

Предвидено е и обезпечаване на целеви средства за ремонт и градеж на студентски общежития с библиотеки и спортни уреди.

Ще се освобождават от такси и ще бъдат обезпечени стипендии на студентите в специалностите с дефицит на фрагменти, в това число посредством подписване на контракти с компании, които да поемат таксите, против което новозавършилите експерти да работят за тях.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР